От х:

Днес в x:

Протестът на бременните

"Срамно е бременните жени да се разхождат по улиците. Те трябва да бъдат извеждани само вечер и то с кола", каза един турски юрист в интервю за държавната турска телевизия. Това предизвика поредните протести в Истанбул.

"Това е моето тяло. И моето решение" - под това мото стотици бременни жени протестираха през последните дни по улиците на Истанбул, Измир и други турски градове. Протестите бяха подкрепени и от небременни жени и много мъже. Всички те бяха напъхали надути балони под ризите си. Акцията бе организирана в Туитър, а във Фейсбук стотици жени публикуваха в знак на протест свои снимки, показващи ги в напреднала бременност.

Причина за протестната акция беше едно изказване на ислямския учен и адвокат Йомер Тугур Инансер. В интервю, излъчено по държавната турска телевизия, той заяви, че бременните жени трябвало да си стоят вкъщи, защото било позорно да се показват на улицата в това си състояние. На първо място това не било никак естетично. След седмия или осмия месец от бременността бъдещите майки трябвало да бъдат извеждани вечер от съпрузите си, за да подишат чист въздух - но с кола. Дирекцията по религиозните въпроси, върховен ислямски авторитет в страната, възрази и подчерта, че ислямът не предписва бременните жени да се изолират, а разглежда майчинството като дар.

Ердоган и живота на жените

Това обаче не успя да усмири гнева на турските жени. Сред протестиращите бе и 57-годишната Бейхан Гюнгор. Тя е омъжена, има две деца. Бейхан казва: "Особено откакто управлява Партията на справедливостта и развитието, на нас, жените ни налагат предписания за всичко - задачата ни била да си стоим вкъщи и да раждаме деца. Най-малко три, както каза премиерът Ердоган."

32-годишната Гюнес Акхчи допълва: "Когато навършиш 30, всеки започва да те пита кога ще се омъжиш, кога най-после ще имаш деца. Тези въпроси ги задават и майките, и бабите, и дядовците, и шефовете. Всички се месят в живота ти. Карат те да се чувстваш като някакво по-низше същество. Особено Ердоган не спира да говори за живота на жените. Той иска забрана на абортите, на цезаровото сечение и т.н. Срещу тази политика сме протестирали неведнъж и ще продължим да протестираме."

"Положението на жените в Турция не е чак толкова драматично", казва германската активистка Карин Ронге от неправителствената организация "Women for Women`s Human Rights". Според нея бедата е в това, че в страната няма единно схващане за ролята на жената. "Турция е многообразна държава, в нея има наистина и полова дискриминация, но не е малък и делът на добре образованите жени, работещи например в банковия сектор, училищата и университетите", казва Ронге.

За грешките на институциите

В политиката на Ердоган германската активистка вижда и положителен момент за консервативните и религиозни жени - например това, че те могат да изразят и защитят правото си да носят мюсюлманската забрадка. Ронге обаче критикува изявленията на премиера против абортите. "Това засилва натиска, макар засега и да не е наложена забрана срещу тях. Някои лекари например вече отказват да правят аборти, като се позововат на ислямските си убеждения." Според германката обаче тази нагласа няма нищо общо с исляма. "В исляма има различни интерпретации по темата. Според някои учени ислямисти например душата се озовава в тялото едва след 40 ден от зачеването. "

Карин Ронге подчертава, че защитата на жените от различни институции в Турция е твърде ограничена и недостатъчна. "Много жени, подлагани на насилие в семейството си, се обръщат за помощ към полицията. Въпреки че по принцип има законова основа за защита на жените, полицията де факто рядко им оказва съдействие. Тя ги връща вкъщи, където мъките на тези жени продължават", казва тя.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини