От х:

Днес в x:

Целебната вода край Тракиец се раздвижи на Успението на Св. Ана

Водата в чудотворното аязмо под параклиса на Св. Ана край с. Тракиец се раздвижи отново.

На чудото, което се вижда веднъж в годината- в нощта на 24 срещу 25 юли, когато християните отбелязват Успението на Богородичната майка, станаха свидетели десетки хора от различни краища на страната, дошли за да преспят край храма.

Точно в полунощ водата в аязмото забълбука и се раздвижи. Все едно е море с вълни. Първо обаче чухме лек шум. Нещо като повей“, разказва за чудото Христа Христова. Освен нея на феномена са свидетели и всички, които по традиция остават под открито небе на храмовия празник на параклиса.

Чудотворната вода край Тракиец е прочута от десетилетия. Местните хора разказват, че най-силна е целебната й сила за болести на очите.

Баба Христа се кръсти и разказва, че още от 7-годишна помни история от баба си Марина за лековитата вода в аязмото. Тя й разказвала, че с очите си видяла сляп по рождение 20 годишен мъж от село Сираково, да проглежда след измиване от чудотворния извор.

Чудеса стават всеки ден и с всички, които вярват. Водата е лековита край Тракиец, но не за всеки, а за този, който има вяра !“, казва отец Никола. Заедно с отец Златко той освети казаните с курбан за миряните. Тази година четирима са донесли агнета, уточни Христа Христова. Тя е и един от готвачите. Специфичното в този край при приготвянето на чорбата е, че преди да се свари месото, то се запържва. Готви се само с вода и сол, без никакви подправки.

Местните хора се похвалиха, че както са си пожелали преди няколко месеца, така и посрещат празника на Успението на Св. Ана-с отремонтиран параклис.

В началото на пролетта в християнската обител беше прокапало заради повреден покрив от снеговете. Търсеха се пари и за стягането на няколкото стаички, в които преспиват дошлите да търсят изцеление от по-далечните краища на страната.

От кампанията във Фейсбук по дарителската сметка за реновирането е събрана сума ,която обаче стигнала само за смяна на дограмата на параклиса и козметичен ремонт. Необходими са обаче още пари за по-сериозното стягане на стария храм, обясни отец Никола. Той благодари на всички добри хора, които досега са дарили средства.

Местните хора пък наричат на изпроводяк, който не е идвал да преспи край аязмото на 24 срещу 25 юли да го направи. Възрастните жени бързат да заръчат, че и за бездетните тук е благодат, защото вече има няколко случая, в който след дълго чакане булките зачевали щом пият от водата и преспят край храма на Богородичната  майка.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини