От х:

Днес в x:

Гласуват в понеделник актуализацията на Бюджет 2013

Новият дълг от 1 млрд. лева няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в Бюджет 2013 г. Това заяви пред Дарик радио министърът на финансите Петър Чобанов, предаде БГНЕС.

Актуализацията на Бюджет 2013 г., в която е предвидено поемането на нов дълг, ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета в понеделник. Според Чобанов след това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо. По думите му трябва да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг "на пожар".

Финансовият министър обясни, че има много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи, както и пера, които изобщо не са планирани в Бюджет 2013 г. 40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят пари за уязвимите групи. Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние, категоричен е Чобанов. Той даде пример с детска болница - за деца астматици, където има мухъл по стените.

Служебното правителство е поело ангажимент за субсидия от 11 млн. лева за земеделските производители и в момента тече процедура по нотификация. "Това са национални плащания. Вече са обещани, няма как да не ги направим. Те обаче не са бюджетирани", каза още Петър Чобанов.

86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част на Бюджет 2013 г. В приходите ще дойдат от търговията с въглеродни емисии, като сметката е направена от МОСВ. В същото време в разходната част ще бъдат реализирани заради промените в Закона за енергетиката за зелената добавка.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини