От х:

Днес в x:

Полицията отново използва сълзотворен газ срещу протестиращите в Истанбул

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи в съботната вечер, за да разпръсне няколко хиляди души, които се стичаха към площад "Таксим" в Истанбул, съобщава АФП. Групата "Солидарност за "Таксим" отправи призив към своите привърженици да се съберат в съседния парк "Гези", но те срещнаха съпротивата на силите за борба с безредиците, които им препречиха пътя и ги отблъснаха към големия пешеходен булевард "Истиклал" и съседните улици.

По-рано днес АФП съобщи, че паркът "Гези", който се намира до площад "Таксим" и стана бастион на антиправителственото движение в Турция, ще бъде отворен отново в неделя за широката публика, но няма да бъде толерирана никаква демонстрация. Агенцията се позовава на губернатора на турския мегаполис Хюсейн Авни Мутлу. 

Именно по повод на този парк се зароди през месец май безпрецедентно протестно движение срещу ислямистко-консервативния режим, който е на власт от2002 г. в Анкара. Екоактивисти, противопоставящи се на изтръгването на дървета в парка заради проект за неговото преустройство, бяха прогонени от силите на реда на 31 май, което предизвика триседмични демонстрации в много турски градове срещу управляващите. Те бяха обвинени в авторитаризъм и опити за ислямизиране на обществото.

Хиляди демонстранти окупираха парка "Гези" и бяха евакуирани при мащабна полицейска операция на 16 юни. Оттогава паркът е затворен, а общината, която пърновачално предвиждаше да изсече дърветата, засади там десетки други, като така увеличи площта на "Гези", добавя АФП.

Междувременно истанбулски съд обяви за незаконен спорния градоустройствен проект. Решението беше прието като победа от обединението на протестиращите "Солидарност за "Таксим".

При сблъсъците в Турция миналия месец загинаха четирима души, а 7500 бяха ранени в различни градове на страната, добавя "Ройтерс".

Източник: http://www.glasove.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини