От х:

Днес в x:

Безредици в Истанбул невидими за света, заради пълно информационно затъмнение

Полицейският отговор срещу еко-протеста в Таксим "Окупирай Гези парк"

Снимка: Nazım Serhat Fırat

Спонтанна гражданска екосъпротива срещу решението на общината, ръководена от Партията на справедливостта и развитието АКП, да бъдат изсечени 70 годишните дървета в парка и на този единствен "зелен остров" в центъра на града да бъде построен поредният МОЛ, прерасна в безредици. До момента в българските медии информацията за случващото се в Турция е оскъдна.

Ето какво написа преди около час на стената си във Фейсбук кореспондентката на някои български телевизии Нихал Йозерган: "СНН и Ал Джазира определят случващото се като "Турска пролет". Има информационно затъмнение. Хиляди хора се стичат към централните площади в знак на солидарност към протеста в Таксим "Гези парк" в Измир, Анкара и други турски градове. Полицията от 18 часа насам продължава да обгазява протестиращите. Блокирани са всички пътища водещи към Таксим, линейките не могат да стигнат до ранените, за чийто брой до момента се съобщава че надхвърля 65 души само в Истанбул. Протестът се разраства и в момента хората се организират чрез социалните мрежи и се опитват да пробият барикадите въпреки парливия газ, палките и водните струи. В страничните улици на Бейоглу-Истиклял има остри сблъсъци между полицейски части и маскирани млади хора. "Зелената съпротива" на спонтанно възникналото преди 4 дни движение "Окупирай Гези парт" се превръща в антиправителствен бунт."

Журналистката помества послания на различни европейски езици, чието водещо изречение е "Внимание! Турската демокрация се нуждае от теб!" Тя призовава своите приятели в социалната мрежа да споделят на стените си информацията, за да узнае светът "за полицейската държава, създадена от Реджеп Тайип Ердоган, често  разглеждан като модел за други страни от Близкия изток."

Изречението, с което завършва апелът на Йозерган, е" "Турската демокрация очаква вашата помощ!"

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини