От х:

Днес в x:

Елитната охрана на прабългарите подлуди Дървото

Прочутите ездачи на прабългарите били несравними бойци

Елитните бойци на прабългарската армия, така наречените багатури, демонстрираха умения по езда, стрелба с лък и ръкопашен бой в двора на хасковската гимназия по дървообработване и строителство. Неописуемото шоу, което подлуди няколкостотин гимназисти, бе по повод откриване на новата придобивка на гимназията – комплекс за стрелба с лък. На него ще тренират учениците от новоткрития клуб към школото, които вече са оборудвани с лъкове и мишени. За да бъде в духа на българската традиция, ръководството популяризира новата инициатива с бойците от „Прабългарска школа за оцеляване Бага-тур“. По думите на нейният ръководител и старши инструктор Горан Гънчев, основаната през 2000-та година школа има две основни цели-да пази свято древните български традиции и да учи децата на умения, които да ги развиват като личности. Бага-тур има 20-тина клуба в България, но ядрото е в Стара Загора. Кръстена е на легендарните български воини Багатури*, които 400 години са били ударното ядро на победоносната българска армия. Всеки постъпил в школата Бага-тур се обучава на бойни умения както на прабългарите, така и на траките и славяните. Всичко това, съчетано с езда. 

Демонстрацията бе внушителна. На стадиона зад общежитията на Дървото „багатурите“ пронизваха мишени от гърба на препускащ кон. Оръжието бе в традицията на прабългарите – сложно съставен рефлексен лък. Далекобойността му е спорна/според някои - над 300 метра/, но е исторически факт, че от 250 крачки/около 170 метра/ безпроблемно пробивал метална ризница. Изненада, поднесена стотици пъти на римската и византийска армия, сервирана за разнообразие и на араби, франки и рицари-кръстоносци. Що се отнася до ездата-на нея би завидял и професионален каскадьор-скачане от и на гърба на препускащ кон, яздене наобратно и прочие. Накрая багатурите се „забъхтаха“ яко, пред шашнатите гимназисти. Ръкопашния бой си беше наистина бой, а автентичния шум от пестници и ритници оставяше истински червени следи го голите тела на воините. Мятаха се копия въртяха се боздугани и мечове, а накрая една „прабългарка“ завъртя толкова свирепо два камшика, че дори фоторепортерите хукнаха назад. 

Накрая багатурите поканиха всички желаещи да пояздят заедно с тях и се снимат за спомен, което подлуди женската част от публиката. Вълната гимназистки хукна с разширени зеници към коне и конници. Младежите се позабавиха, като за тяхно оправдание може да се каже, че следяха най-вече движенията на двете прабългарки. Някои от мачовците на дървото с пресилено безразличие коментираха, че тия неща ги могат и те, но май сами не си вярваха. 

Идеята за шоуто е на директора на Дървото Александър Батимов, а тази за клубът по стрелба с лък на учителя по горско и ловно стопанство Николай Попов. Училището закупило и два бойни лъка-традиционен монголски и прословутия английски Компаунд. Отделно има и 3 D мишени под формата на диви животни. Тренировъчния комплекс е на 80 кв метра площ, но за целта може да се използва и футболния стадион зад гимназията. Инициативата е финансирана от проект „Успех“ към програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“. 

*Багатури - елитна част от прочутата българска конница. Били тежко въоръженото и ядро. Най-добрите ездачи, стрелци и бойци-както с оръжие така и с голи ръце. Били личната охрана на прабългарските Ханове. Според друга теория обаче, това била ударната част на българската войска с численост не по-малка от 10 хиляди души. Атакували в критични моменти на битката, обикновено начело с Ханът, откъдето тръгнала мълвата, че му били личната охрана. Багатурите обикновено били от благороднически родове. Името идва от тюрксото „Багадур“, а благодарение на прабългарите е станало толкова нарицателно, че се е утвърдило и в славянските езици като символ за ненадминат юнак, храбрец/ на руски Богатир/.

 

Г.Христов

Ненадминати стрелци
Смъртоносни, дори и без оръжие
Самата ходеща смърт, с оръжие или без
Меч срещу тракийски акинак
...с боздуган

...но най-вече с лък
...и най-вече с кон

Слизане със задно салто
На мушка
Прабългарка в действие

През по-голямата част от 40-минутната демонстрация публиката не можеше да си поеме дъх
После скочи върху конете
Прабългарски атрибути
Гимназистките изглеждаха по-запалени
В Дървото вече ще се обучават на стрелба с лък. Закупени са и мишени

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини