От х:

Днес в x:

Борисов върна мандата, нарече БСП, ДПС и Атака: тумор в тялото на държавата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна преди минути мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев. При акта бившият премиер се извини на гласоподавателите, дали доверието си за водената от него формация. „Извинявам се на избирателите- над 1,5 мил души, които очакваха да съставим правителство, но срещу тройната коалиция БСП ДПС и Атака нямаме никакъв шанс.“, каза пред президента Борисов.

„Обещах преди изборите, че няма да правя безпринципни коалиции“, подчерта Борисов. Той призна, че единствения вариант за съставяне на правителство от ГЕРБ и бил в коалиция с Атака. „Само че с партия, която седи на европейския химн и нарича представителите на нашите европейски партньори „дебелобузи чичковци“, нямахме шанс да направим правителство.“

Борисов обвини БСП, ДПС и Атака в „трикове“. „Когато аз признах грешките си на първо място посочих горделивостта. Станишев и Местан бяха горделиви и знаейки за тази уйдорма, която са направили с Атака, дори не дойдоха да ни поздравят като първа политическа сила“, каза още Бойко Борисов. Той подчерта, че ако лидерите не са били толкова горделиви Борисов би им дал лично единия глас, за да съставят правителство. Бойко Борисов  подчерта по адрес на лидерите на БСП и ДПС „Те си мислят, че са заболели от апандисит, но са такъв тежък тумор, който ще се развие в тялото на държавата, че после ще се сърдим сами на себе си.“.

След тези думи Борисов обяви и проекто-кабинета си.„Министър- председател съм аз.“, със снишен глас заяви той пред Плевнелиев. Като свои заместници Борисов посочи Лиляна Попова и Томислав Дончев. Двамата бяха планувани и като министри на министерствата, които ръководиха и допреди две месеца. Като самостоятелни ведомства Борисов определи Министерството туризма и Министерството на икономиката, като за негов министъра посочи Делян Добрев. Раздели в самостоятелни и министерствата на информационните технологии и електронното правителство, и на транспорта.

Като министър на вътрешните работи на мястото на Цветан Цветанов, Борисов посочи доскорошния му заместник Веселин Вучков.

Десислава Танева беше обявена за шеф на Министерството на земеделието и храните, а на Енергетиката-Димитър Главчев.

След връщането на мандата на президента, Борисов излезе от кабинета му с думите: Пожелавам на Орешарски, когато отива да преговаря заедно с Волен Сидеров за европейските фондове да има успех.“

Росен Плевнелиев обяви от своя страна, че още днес следобяд ще връчи мандата за съставяне на правителствто на втората по мнозинство парламентарно представена партия БСП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини