От х:

Днес в x:

Рекламистът, който ни накара да се срамуваме, че се потим

В началото на века на никого не би направило впечатление мокрото петно под мишницата.
Как потта се превърна от нещо нормално в нещо неприятно

Едва ли са много наивниците, които вярват, че рекламите не ни променят. Рекламите в края на краищата са причината хората да се убедят в съществуването на „почивка за кафе“ и че еленът на Дядо Коледа Рудолф е традиционен коледен герой.

Но без значение за колко скептичен се мислите по отношение на рекламите, ще се изненадате колко голяма част от ежедневието ни съществува благодарение на тях.

Знаете ли например, че рекламите са виновни за..

Употребата на средства за обезмирисяване на човешкото тяло

Освен ако не сте ученик, който още не е навлязъл в пубертета, използването на дезодорант и въобще на средства против изпотяване, отдавна се е превърнало отдавна в ежедневие за вас (или поне така се надяваме).

И, разбира се, защото иначе... каква е алтернативата? Е, ако не се досещате, ще ви кажем: да облеете дрехите си с телесна течност, да излъчвате непрестанно неприятната воня на човешка пот и съответно да срещнете тотално неодобрение от колегите и познатите си.

Просто не можете да си го позволите! В крайна сметка не сте някой дивак. Нали?

Но всъщност всичко идва от...

Концепцията за използване на химически средства за обезмирисяване на подмишницата е измислена в началото на XX век.

Преди това, колкото и да е шокиращо, изпотяването и миризмата, която то носи, са се смятали за съвсем нормална част от нещата. Жените например са носели подплънки под мишниците, в които да се попива цялата пот, лееща се от телата им, и да предпази от тотално измокряне дрехите им. Мъжете от своя страна просто са изцеждали дрехите си, като натежат твърде много от телесна течност.

Гадничко, да, но нещата просто са били такива и никой не се е замислял много върху тях. Дори се е считало за неучтиво да се говори на тема изпотяване, така както днес случващото се в тоалетната си е лично и не се споделя наляво и надясно.

Тогава се появява една жена на име Етна Мърфи с революционен препарат, разработен от баща й - хирург, за да предпазва ръцете му от изпотяване по време на операции. Щерката предприемач открила, че химическата смес предпазва от изпотяване не само ръцете, но ако я нанесеш под мишниците, ще се избавиш от обилното потоотделяне.

На Етна й хрумнало да бутилира препарата и да го продава. Нарекла го "Одороно".

Първоначално обаче ударила на камък с продажбите, защото хората просто не могли да проумеят какъв е смисълът да използват нещо, което да ги кара да спрат да се потят. Било е като все едно днес да измислят например препарат, от който ноктите ти да спрат да растат. Реакцията би била сходна: „Ъ-ъ-ъ, това наистина ли е проблем, който се нуждае от разрешаване?“.

За разлика от днешните средства против изпотяване силният "Одороно" предпазвал за цели три дни! Много хора обаче се чудели дали това въобще е здравословно.

За щастие на Етна тя се запознава с рекламния гений Джеймс Йънг. Той осъзнава, че единствената му задача е да накара жените да се срамуват от това, че се потят.

Започва масова кампания, която убеждава жените, че ако миришат на пот, всички ще шепнат обидни епитети зад гърба им.

Освен това кампанията действа и на психиката на жените: "Помните ли прекрасният младеж, който срещнахте? Начина, по който танцуваше? А помните ли телефонния номер, който ви поиска, но НИКОГА не ви се обади!? Ако някога сте била толкова ужасно депресирана - направете един малък тест - помиришете подмишницата си", пише в една от рекламите.

А когато идва и Голямата депресия и всички са притеснени дали ще запазят работното си място, злият рекламен гений прави кампания, в която убеждава жените, че ако миришат на работното си място, вероятността шефът да ги уволни е много по-голяма.

И така до днес, когато използването на дезодорант се е превърнало в нещо задължително не само за жените, но и за мъжете.

Cracked.com

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини