От х:

Днес в x:

Учениците обраха старата хартия от домове и офиси

Trash party, организиранo от BTV и Община Първомай, събра десетки ученици в центъра на града.

Чрез кампанията „Да изчистим България за един ден” бяха събрани над 1200кг отпадъчна хартия. Средствата BTV ще дарят за изграждането на детска площадка.

Всички, които се включиха в благотворителната акция и донесоха хартия, найлон или пластмасови бутилки за рециклиране, получиха ваучери - жълти, сини и бели. На площада до сградата на общината бяха разположени три шатри, където срещу всеки бял ваучер децата получаваха тениска с логото на кампанията. Студенти от Техническия университет показваха в специална работилница "Не изхвърляй, а украси" как могат да се използват продуктите за рециклиране и да се превърнат в нещо много красиво. Срещу жълтия ваучер децата – видяха как да си направят шапки от отпадъци. Срещу синия ваучер – как да изработят цветя и украса от хартии, сламки и други.

Находчиви и пазарно ориентирани, съпричастни към идеята за рециклиране на отпадъците, свой щанд до шатрите на кампанията, наредиха и момичетата от Учебната компания „Еверленд“. Техните картички, цветя, кошници достойно съперничеха на изработените от студентите.

Учениците събраха неизползваната хартия от домовете и офисите на родителите си, а между непотребните страници попднаха и детски книги за индианци и брой от култовото списание "Паралели" от 1988година.

Складовете си разчистиха и няколко фирми за консерви.

Над 200 кг вторични суровини бяха събрали предварително и учениците от Професионалната гимназия, а на място активисти донесоха още.

В кампанията се включиха и деца от Дебър и село Бяла река, които казаха, че вече са организирани и ще се включат в почистването на Българя на 20 април.

Певците в настоящия и миналогодишния сезони на „Гласът на България“ Божидар Ганев, Кристиян Димитров, Алекс Байчев и Елица Наумова пяха, за да подкрепят жителите на град Първомай в тази акция.

Въпреки, че събитието беше набързо организирано, в двата учебни дни след ваканцията, децата с ентусиазъм се включиха в него. А то напомняше акциите за събиране на вторични суровини от недалечното минало.Тогава всяко чавдарче или пионерче трябваше да донесе в двора на училището определено количество хартия, а след това получаваше похвала пред строя. Сега децата получиха фланелки, автографи и добро настроение и доказаха, че всяко ново нещо е добре забравено старо.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини