От х:

Днес в x:

Спор между bTV и "Музикаутор"

Сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" обяви, че ще заведе съдебен иск срещу bTV Media Group. Като причина за това организацията посочи факта, че телевизионната компания "не заплаща адекватни суми за авторски права от 2009 г. насам". "Музикаутор" ще предприеме и съдебна процедура срещу кината "Арена", тъй като веригата все още няма договор с тях. "Започваме и кампания в защита на авторските права по време на предизборните концерти, тъй като има партии, които не заплащат при ползването на музика", каза Ясен Козев, председател на управителния съвет "Музикаутор".

"Музикаутор" е сдружение на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели за колективно управление на авторски права.

Други неизрядни платци към "Музикаутор" са ART BG, Loud Concerts, "Дарик радио", VBox7, Data.bg, почти всички общини, "Болкан холидейз" и др., обясняват от сдружението.

На общо събрание на "Музикаутор" е взето единодушно решение за внасяне на предложение за закон, който задължава държавните медии да излъчват по равно българска и чуждестранна музика. "За сравнение - този процент в момента е 80/20 в полза на чуждата музика", обясни проф. Герги Костов, член на УС на сдружението. Той определи решението като "революционно" за българската музика.

От bTV коментираха, че са изплатили дължимите възнаграждения към сдружението за колективно управление на гражданските права според действащия договор. "С новите си претенции организацията се опитва да промени тълкуването на договора за пръв път от 11 години. Това е необяснимо, тъй като условията в него са едни и същи още от сключването му през 2002 г. Исканията на "Музикаутор" са неоснователни, но bTV няма да води този търговски спор чрез медиите", коментира ръководството на медиата.

Спорът между bTV и "Музикаутор" е от началото на годината. Още през януари организацията разпространи информация до медиите, че bTV дължат над 2.5 млн. лв. за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. След този спор към "Музикаутор" е имало частично плащане от телевизията, но далеч от посочената сума, уточниха от сдружението за колективно управление на авторските права.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини