От х:

Днес в x:

Сесията реши: Да се проведе конкурс за превозвач

Общински съвет – Първомай взе решение и даде зелен светофар за откриване на процедура за избор на нов автобусен превозвач. На вчерашната сесия заместник-кмета Николай Митков оттегли предложението за кандидатстване с проект по един от приоритетите от оперативна програма „Административен капацитет“ и предложи нова точка в дневния ред – откриване на процедура за провеждане на конкурс за възлагане на пътническите превози по републиканската, областната и общинската транспортни схеми 

Договорът на общината с фирма „Комексмаш“ изтича през юли и това е шанс да се потърси нов превозвач, по- коректно изпълняващ задълженията си и с по-добър автопарк.  Както каза Делян Караславов, предложението е предизвикало много коментари, не защото съветниците са били против, а защото това решение налага в бъдеще внимателно да се обсъдят конкретните параметри на предстоящия договор.

От останалите точки в дневния ред, единствената, която предизвика дебат беше предложението за отдаване под наем на 12 кв.м от тротоара до парка пред пощата за търговска дейност. Тъй като мястото е в района на кооперативния пазар, Илия Ганчев използва случая за да обърне внимание, че през последните години събраните от там средства са в размер на над 400 000лв. Те не са били реинвестирани – не е построено нищо, няма тоалетни, няма подобрения, няма боядисана и една пейка. За какво са използвани парите попита доайенът на съветниците. Голяма част от местния парламент се съгласи, че е належаща промяна за подобряване визията и функционалността на пазара. Поставен беше въпроса съобразено ли е мястото с детската площадка в градинката и тротоарът няма ли да се използва за преминаване.  Оказа се, че мястото (до павилиона за жива риба) е отделено от детските съоръжения и тротоарът попада в пешеходната зона. Решението за отдаване под наем беше взета с променено условие: в срок до одобряване на ПУП за застрояване на кооперативния пазар, но за не повече от 5 години от датата на сключване на договора.

Проектът, който трябваше да анализира структурата на общинска администрация и да даде препоръки за по- голяма ефективност е оттеглен от вносителя Николай Митков, най-вече по финансови съображения. Преценено е, че на този етап е по- важно да бъде разработен другият проект по ОПАК -  за изработване на стратегия за развитие на общината в периода 2014-2020 година.

От сесията на Общински съвет отсъстваше Светозар Славчев, който е член на Районната избирателна комисия на 17 избирателен район и е бил ангажиран във връзка с предстоящите извънредни парламентарни избори.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини