От х:

Днес в x:

Заместиха удушения Роко, новият още стресиран

Щраусите в зоопарка вече са два

Задушеният с пакетче чипс хасковски щраус Роко, вече е със заместник от Златоград, съобщиха от хасковския зоопарк. Партньор на оцелялата женска ще е 4 годишна птица, закупена за 1000 лв. Новодомецът в зоопарка обаче още не е свикнал с мястото и не си подаваше човката извън дървената къщичка. Женската обаче бе преодоляла стреса от трагичната гибел на партньора си и обикаляше на воля двора. Светкавичното попълване на щраусовата двойка се налагаше, защото този вид не може да живее поединично. Птиците започвали да линеят и умират. 

Припомняме, че на 9-ти март титулярният хасковски щраус се задуши с храна хвърлена от посетител на зоопарка. Животинката издъхна мъчително след като опита да повърне опаковка от чипс. По информация от очевидци, до инцидента се стигнало след като група посетители опитали с добро намерение да нахранят птицата. Щраусът обаче е едно от най-любопитните, дори нахални животни и с помощта на дългата си шия клъвнал цялата опаковка. Подобни инциденти са чести, каза управителят на хасковският зоокът Драгомир Димитров и даде пример с последната събота. След съботното „хранене“ от посетители, много животни били с разстройство. „Правиш им забележка, но не взимат от дума. Трябва до всяка клетка да има пазач“ оплака се човека. Повечето от маймуните в зоопарка пък вече били без зъби, изпочупени от хвърлени бонбони. 

Извън перманентния проблем с храненето на животните от хората, хасковския зоопарк всъщност има повод да се похвали. От началото на седмицата е стартирало разширение на къта, като се правят клетки за нови животни. На пространство от 1 декар ще се „заселят“ двойка благородни елени, каквито до момента нямаше в парка. В друго оградено място вече има сърнички. Подготвя се и терен от 400 квадрата за диви прасета. Животните ще се вземат от някое от дивечовъдните стопанства в региона. „Тъкмо ще учат младите ловци, понеже от бракониери скоро няма да видят дивеч в региона“ изкоментираха посетители, вероятно ловци. Заради безконтролния отстрел елените вече напълно изчезнаха от хасковска област, а популацията на сърните е намаляла драстично.

Г.Христов

Женският е преодолял стреса, но мъжкия е още срамежлив
Новият щраус струва 1000 лв и е от Златоград
Зоопаркът се разширява
Тук ще се заселят благородни елени
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини