От х:

Днес в x:

С военен ритуал и тържествен концерт беше отбелязан Деня наТракия

Тържествено, с военен ритуал за поднасяне на венци пред паметника на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни беше отбелязан 26 март – Деня на Тракия и 100-годишнината от падането на Одринската крепост.

Строят на военно формирование от поделението в Асеновград беше приет от Началник щаба на IV артилерийски полк - подполковник Красимир Ташев.

Отец Станимир отслужи панихида за загиналите във войните за национално обединение през 1912, 1913 и 1914-1918 години.

Венци поднесоха кметът на общината Ангел Папазов и подполковник Ташев. С цвете почитта си към героите засвидетелстваха и граждани, наследници на тракийските бежанци, членове на Тракийското дружество.

Честването продължи с тържествен концерт в пленарна зала. Слово за празника изнесе председателя на Тракийското дружество в Първомай – Кръстьо Кръстев. 26 март е многозначителен ден не само за тракийци, а и за всички българи – каза той – 26 март е симптоматичен  за българската военна наука. Този ден е пътен лист към обединението на изконните български земи.

26 март(по нов стил) 1913г. е денят, в който пада Одринската крепост. Тя е дело на немската инженерна мисъл и е определена като „непревземаема“. Срещу нея се изправя българският боен дух, силата на българският национален идеал и стремеж към единение.

Ужасяващо е лекомислието, с което дипломатичното ведомство прахосва завоюваното на фронта. На фона на чудеса от храброст на орача – воин, които той сътворява, възмущава безотговорното поведение на главното командване, след което България губи завоюваните територии и на практика не се осъществява така жадуваното обединение.

В словото си Кръстю Кръстев отново призова всички българи да подкрепим подписка в защита на имотните интереси на тракийските бежанци от Източна (Одринска Тракия).

В концерта взеха участие вокалната група „Романтика“, артисти от Драматичен състав „Димитър Делчев“, Димитрия Станилова, поетесите Красимира Славова и Недялка Атанасова.

Теодора Кирякова

Автор на снимките: Стоян Неделчев

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини