От х:

Днес в x:

Нов доклад: Хиляди румънци и българи ще влязат във Великобритания

Към 13 хиляди румънци и българи ще влязат във Великобритания за една година след снемането на ограниченията срещу тях от началото на 2014 г., сочи правителствен доклад, цитиран от "Дейли телеграф", предаде БТА.

Докладът на министерството на общностите и местната власт предвижда броят на тези имигранти да възлезе догодина на 8156 румънци и 4613 българи. Това е значително по-малко от прогнозираните от групата "Мигрейшън уоч" 50 хиляди пришелци от България и Румъния.

Новите данни бяха огласени от министъра на общностите и местната власт Ерик Пикълс, който обаче заяви, че въпреки това не е сигурен в достоверността на числата. По думите му никой не знае истината, но задачата на правителството е да не позволи фактори като здравни услуги, осигуряване на жилища и други облаги да привлекат допълнително имигранти от двете източноевропейски страни, пише вестникът.

По повод същия доклад "Индипендънт" подчертава, че данните в него хвърлят сянка върху твърденията на Партията на независимостта и на някои депутати от Консервативната партия за очаквана голяма вълна българи и румънци след 1 януари 2014 г. Вестникът припомня, че според националистическата Партия на независимостта пришелците от двете държави ще бъдат между 300 и 400 хиляди, а консерватори посочват бройката 270 хиляди.

Премиерът Дейвид Камерън и членовете на неговия кабинет отказват да направят каквато и била прогноза за притока на мигранти от България и Румъния. Огласеният вчера доклад от министъра на общностите и местната власт Ерик Пикълс всъщност е бил публикуван тихомълком на уебсайта на неговото ведомство още преди 18 месеца - тоест далеч преди да се разгори спорът на евентуалната имигрантска вълна от двете балкански страни, отбелязва "Индипендънт".

Преди седмица британският вестник "Експрес" съобщи, че над 100 000 британци са се подписали под петиция срещу смекчаването на ограниченията за имигранти от България и Румъния от 2014-а година.

Според някои издания, Великобритания, Германия, Австрия и Холандия смятат да призоват Европейската комисия да вземе мерки, за да спре така наречения социален туризъм и да каже "не" на автоматичното и гарантирано социално осигуряване на бъдещи имигранти, като например тези от България и Румъния. Някои среди в Италия призоваха страната да се присъедини към този призив.

В коментар на обвиненията от някои "стари" страни в ЕС, без да ги визира, че България и Румъния са
източник на "социални туристи"президентът Росен Плевнелиев призова министър-председателите и ръководителите на държавите в ЕС да погледнат данните на Евростат, преди да се опитват да решават вътрешнополитически въпроси с удобното извинение "България и Румъния".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини