От х:

Днес в x:

Втора жертва след бурята в Габрово

Остава в сила бедственото положение в Габрово, Трявна и Дряново, където ще продължи отстраняването на щетите от ураганния вятър.  В Габрово има втора жертва след бурята, съобщи БНР. 70-годишен мъж е паднал от покрива на къщата си, където се качил да поправя щетите от урагана, и загинал на място. В петък 34-годишна жена загина от паднало върху нея скеле, съобщи БГНЕС.


От служба "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че като цяло обстановката в страната постепенно се нормализира. Очаква се бедственото положение в община Габрово да бъде отменено тази вечер и понеделник да е нормален учебен ден. Обстановката след вятъра се подобрява видимо - на много места падналите дървета са разчистени, премахват се прекършените клони към планинската местност Узана над града и на Шипка, аварийните екипи отстраняват опасно надвиснали предмети, като критичните места са опасани с ленти, поставят се и предупредителни жълти табели. Все още обаче не са отстранени навсякъде авариите по електропреносната мрежа.

Докато аварийните екипи разчистват Габрово от нападалите дървета и обезопасяват рисковите места, момче на 17 години и мъж на 29 години се опитали да откраднат алуминиеви платна, паднали от опасното строително скеле, под което загина 34-годишна жена. Двамата са заловени, докато пренасяли плоскостите.


Поне до понеделник ще остане бедственото положение в община Дряново, съобщиха от кметството. Временно е обезопасено училище "Максим Райкович", чийто покрив беше отнесен от бурния вятър. Общината ще кандидатства в междуведомствената комисия за възстановяване на покрива на училището. Очаква се да бъде възстановено електричеството във всички селища от общината още днес. Свикан е кризисният щаб, който ще прецени колко да продължи бедственото положение.

155 сигнала за паднали дървета и отнесени покриви на постройки са получени през изминалото денонощие в Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерството на вътрешните работи, съобщи за "Хоризонт" Стойчо Андреев - дежурен към оперативния щаб. Повечето сигнали са били от област Габрово, уточни Андреев. "През изминалото денонощие имахме доста сериозни проблеми с електрозахранването и отстраняването на много голям брой паднали дървета от дворове, от обществени сгради, от пътища, което затрудняваше движението на автомобилите. Имахме проблеми в Търново, в Сливен, където в момента обстановката е спокойна. От произшествията, получени вчера, към момента има още 16 сигнала, които трябва да се обработят, те са специално за област Габрово. Както вчера, така и към момента няма застрашени и бедстващи хора, както и такива без подслон", каза Андреев.

Над 6 000 клиенти на енергоснабдителното дружество ЕНЕРГО-ПРО все още нямат ток в 60 селища в Габровско и 19 във Великотърновско. Надеждата е до края на деня всички аварии да бъдат отстранени, каза пред БНР Асен Мирчев от Управителния съвет на дружеството. "В сравнение с изминалата вечер около 17 часа са захранени 8700 клиента в 66 населени места. Най-сериозните аварии в момента остават счупените стълбове на два електропровода, единият се намира в Габрово, и в Престой - там има 5 счупени стълба и два наклонени, другият проблем е на Белица в Еленския балкан, като се надяваме в рамките на днешния ден да отстраним тези аварии и да захраним всички наши клиенти".

Причинените щети на инфраструктурата в Габрово са за 3 милиона лева, а в другите две общини за около милион, съобщи областният управител Мариян Костадинов. 14-дневен е срокът за подаване на заявления за оценка на щетите, каза областният управител и обясни процедурата.

"В общините има готовност за комисии, в които юридическите и физическите лица могат да подават заявления за оценка на щетите. Тези комисии в общините ще направят оглед, самата експертиза и ще предоставят към нас, в областните администрации, за санкция, за да можем по най-бързия начин да ги пренасочим към междуведомствената комисия за подпомагане. Предполагам, че още от понеделник ще има такава организация. Между другото има 14-дневен срок, аз съветвам всички по-рано да минат и да свършат тази работа, защото в крайния срок, когато той изтече, вече няма да имаме лостови механизми да направим действия за подпомагане", обясни Мариян Костадинов.

По данни от тази сутрин почти всички язовири в Южна България са под денонощно наблюдение и се изпускат контролирано, като всички те имат значителни свободни обеми, за да поемат високи води. 8 сантиметра е снежната покривка в Елхово, 5 сантиметра сняг наваляха на нос Емине, 3 сантиметра в Хасково.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини