От х:

Днес в x:

Появи се ново име за служебен премиер

Кой да бъде служебен премиер на България – този въпрос назрява все повече дни преди крайния срок, в който президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство (13 март).

Днес, на обща пресконференция, организации и сдружения, които участват в социалните протести, излязоха със свое предложение за служебен премиер - кандидатурата на проф. Димитър Иванов. Предожението е внесено в Президентството още миналата седмица.

Организациите, които застават зад тази кандидатура, са "Федерацията на свободните граждани", Гражданско сдружение "Рила", "Свободни, можещи, силни".

Кандидатурата на Димитър Иванов обаче не е подкрепена от всички протестриращи. Поредната среща в София очерта отделните групи недоволни граждани. На нея бяха поканени определен кръг експерти, представители на синдикатите и на съсловни организации. Сред присъстващите бяха председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, Жорж Ганчев и лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Димитър Иванов със своята експертиза и репутация не е човек, който влиза през прозореца на президентската институция. Ако вляза, ще вляза през парадната врата. Какъв служебен премиер макар и за два месеца бих могъл да бъде аз, ако нямам думата, ако нямам мнението. Разбира се, че трябва да го правя в координация с този, който по Конституция е отговорен да състави служебното правителство, но ако аз съм една фигура, взета за ушите и поставена там - thank you very much!", коментира проф. Иванов.

Иванов каза още, че първата задача на служебното правителство е да започне незабавно ефективен диалог с всички социално протестиращи, за да се избистрят техните краткосрочни и средносрочни искания. Има редица искания, които още на този етап могат да бъдат решени, посочи Иванов. Според него приоритети на служебното правителство трябва да бъдат и консенсусна антикризисна програма, както и социални мерки в рамките на настоящия бюджет.

Проф. Димитър Иванов е един от икономистите, които са одобрили т.нар. план Ран-Ът. Този план е изготвен от американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът, а целта му е да бъде посочен пътят на прехода към пазарна икономика на България. Насоките и препоръките на плана се сочат от много източници в Интернет като една от главните причини за затъването на страната ни през 23-те години преход.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини