От х:

Днес в x:

Папата се оттегля тази вечер

Тази вечер папа Бенедикт XVI ще напусне Ватикана и ще отпътува с хеликоптер за лятната резиденция Кастел Гандолфо. Така ще бъде сложен край на неговото управление на Римокатолическата църква. Преди малко започна срещата на понтифа с кардиналите, които пристигнаха за избирането на негов наследник. До избирането на нов папа начело на Светия престол ще застане кардинал Бертоне, предаде бнт.

Бенедикт XVI даде обет за "безпрекословно послушание и благоговение" пред следващия папа. "Сред вас стои бъдещият папа, на когото аз обещавам своето безпрекословно послушание и благоговение", заяви папа Бенедикт XVI пред събраните във Ватикана кардинали.

От Ватикана папа Бенедикт XVI ще може да вземе със себе си само някои лични писма и едно пиано. Останалите му вещи ще бъдат пренесени в тайния архив, а папският пръстен ще бъде унищожен.

От утре Бенедикт XVI ще получава пенсия в размер на 2 500 евро, ще продължи да носи бяло расо, а червените обувки ще замени с кафяви. Към него ще продължат да се обръщат с думите "Ваше светейшество", но той вече ще  бъде "почетен папа".

В Кастел Гандолфо, където Бенедикт XVI ще остане няколко месеца, очакват пристигането на понтифа с молитви. "Готвим се за пристигането на папата, ще го поздравим, както сме правили винаги."

В Кастел Гандолфо се сещат за първото посещение на Светия отец. Признават, че преди да го видят го мислели за "студен германец".

"Бенедикт XVI пристигна с папамобил. Слезе от колата и започна да поздравя  хората, поздрави всички, които бяха там. С годините хората разбраха, че той е много мил, много по-близък е до хората, отколкото предполагахме."

В 20 часа местно време Светият отец  ще се появи на прозореца на резиденцията в Кастел Гандолфо. След поздрава швейцарските гвардейци ще се оттеглят и ще отпътуват за Ватикана. От този момент Йозеф Рацингер вече няма да е папа.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини