От х:

Днес в x:

Най-старото хасковско училище се поклони на Апостола

Поклон пред паметника на Апостола

Крепостта на светското образование в Хасково, СОУ „Васил Левски“ днес отдаде почит на патрона си, апостолът на свободата Васил Левски. На днешна дата се чества 140 години от гибелта на Дякона. По традиция целият педагогически състав на школото поднесе цветя пред паметника в задния двор на гимназията. След тях се заредиха венци от областна администрация, община, политически партии и граждани. Всичко под звуците на тържествен траурен марш и през шпалир от представителни войници на хасковския гарнизон. 

Церемонията бе семпла, стегната и далеч от безвкусната разточителност на други тържествени мероприятия. Все пак, както каза директорът на училището Ангелина Кирилова, честваме смъртта на Левски. И припомни че саможертвата му е в името на живота, не на смъртта. Конкретният контекст за тъжното напомняне е драмата на училището от вчера, когато ученичка падна/скочи от прозорец на школото. В гимназията днес всички стискаха палци за здравето на детето и далеч не им бе до тържествени мероприятия. 

Иначе самото училище не е основано с името на Апостола, по простата причина, че когато е отворило за пръв път врати още е нямало Левски, а само 9-годишния Васил Иванов Кунчев. 

Рождената дата на школото през 1846-та година го прави доайен в хасковското светско образование. Следващото открито училище в тогавашното предградие на Узунджово е настоящото СОУ „Отец Паисий“.

Г.Христов

Директорът Ангелина Кирилова поднася венец от името на училището си
Граждани сведоха глави пред подвига на Васил Левски
Представители на политически партии се отчетоха с китки
Тържествеността на момента
В церемонията участваха представителни войници на хасковския гарнизон
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини