От х:

Днес в x:

Джоко Росич в Хасково за година от смъртта на Черкелов

Един от най-близките приятели на покойния Георги Черкелов Джоко Росич и децата на големия актьор, почетоха паметта му година след кончината му в родния  Хасково. Те бяха сред официалните гости на откриването на паметната плоча от бронз и гранит с лика на великия актьор, дело на скулптора Господин Тонев – Гуспата.

Георги Черкелов e роден е на 25 юни 1930 в град Хасково. Носител е на званието „Народен артист". През 2001 г. получава орден "Стара планина" за приноса си в българската култура. През 2009 е почетен и с с "Аскеер" за цялостно творчество. През 2003-та година стана и почетен гражданин на родния си Хасково.

Паметната плоча откри днес председателят на Общинския съвет Иван Иванов. „ Тази паметна плоча е израз на обичта на хасковлии към съгражданина им Георги Черкелов. Нека тя да напомня за него на всеки дошъл да стопли сърцето си в театъра“, каза в словото си Иван Иванов.

„Ти си жив, приятелю. Обещавам ти, че ще си жив поне дотогава, докато мен ме има, защото аз  няма да те забравя!“, със сълзи на очи Джоко Росич промълви пред паметната плоча с лика на приятеля си. 1 година от смъртта на Георги Черкелов се изпълни вчера - на 18 -ти февруари.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини