От х:

Днес в x:

Търсят пари за ремонт на чудотворното аязмо край Тракиец

„Имаш ли вяра, стават чудеса!" Думите са на 82-годишната  Кера Ванчева от с. Тракиец. Пъргавата баба, която казва“назад „ на годините си държи ключа и се грижи отдавна за параклиса“ Св. Анна“ над чудотворния извор край селото.

Под сградата на светата обител е самият извор, за чиято вода се твърди, че е лековита. Стопанката на аязмото е избрана от местното църковно настоятелство. Всичко наоколо е изградено с дарения от миряните. Има пейки и беседки. При хубаво време наокло се въртят чевермета. Често идва хора и за да преспят в няколкото стаи, в пристройката залепена до параклиса.

Хората идват с вяра и надежда, че слепите ще прогледнат, немите ще проговорят, а бездетните ще се сдобият с рожба, разказва баба Кера.

За тези, които идват да нощуват заради природата има цена-6 лв. на легло. Търсещите лек обаче са винаги добре дошли безплатно. Най-голяма била лечебната сила на водата в дните на Св. Спас и Св. Анна.

Много чудеса са ставали на това място. За някои от тях баба Кера е чувала от по-възрастните хора, а на други е ставал свидетел с очите си.

Преди години на Св.Спас от Първомайско дошло младо семейство с 5 годишния си син. Детето по рождение имало травма на едното оченце и не виждало с него. Постлали на момченцето да преспи срещу иконата на Св. Анна направо на пода в параклиса, защото точно отдолу е чудотворната вода. „ На сутринта детето се събуди, а малко по -късно през деня болното му оченце беше оздравяло и то вече виждаше с него“, кръсти се баба Кера.

Тя е ставала свидетел и как  нямо по рождение момиче проговорило след като прекарало една нощ в местността и пило от лековитата вода.

Параклисът е построен през далечната 1851 година. Затова свидетелства камък с надпис в основата му. Преди 150 години на това място имало гора, никой не знаел за чудотворния кладенец дотогава, разказва преданието баба Кера. На жена, сляпа по рождение, от съседното на два километра от Тракиец село Сираково, една нощ й се присънил Ангел Господен. Той й посочил точното място, казал й, че там има камъче, от което блика вода. Ако измие очите си с нея ще може да вижда. Жената споделила на мъжа си, но отначало той не повярвал, че може да стане чудо. Минало седмица, но херувимът все се появявал в съня на жената. Накрая съпругът й решил да й угоди. Отишли на посоченото място, открили камъка с бликащата вода, измила жената очите си и прогледнала. От тогава мястото се почита като свято, а хората изградили и параклиса над него.

На мястото идват и бездетни жени. Молят се на иконата Св. Стилиян, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Ликът му е донесен в параклиса от българка, работила в Гърция. Жената нямала дълги години деца, но молбите й били чути и тя заченала. На чудодейното място край с. Тракиец бездетните жени идват и за да пият от чудната вода.

„На много хора нашата вода е помогнала, но параклисът вече се руши. При последните големи дъждове и ветрове керемидите му съвсем се очупиха и от тавана протече“, с болка говори за състоянието на християнската обител баба Кера. Сама тя на няколко пъти се отказвала от месечната си заплата от 50 лв., която получава задето се грижи за мястото. Дала ги за козметични кърпежи тук-там по старото здание, но трябват още пари, за да се направи хубав ремонт. Да се постегнат и стаите за нощуване. Хората от Тракиец мечтаят в параклиса да има и иконостас.

С инициативата за събирането на средства за ремонта на светата обител се е заел и отец Никола от Хасково, който служи в църквата в с. Тракиец. Според първоначалните изчисления за момента са необходими около 10 000 лв. Парите ще отидат най-спешно за укрепването на покрива и спирането на течовете в параклиса. Тепърва започва и кампанията за набирането на средствата.

„Аз вярвам, че ще стане!“ отсича баба Кера докато загребва вода от аязмото и си измива лицето. На 82-годишна възраст тя не е сложила очила. Освен това изглежда като поне 10 години по-млада жена. Убедена е, че това се дължи на вярата й и на чудодейната вода, с която се мие всеки ден.

Бабата пали и свещ, та дано мисията за стягането на параклиса да стане успешна, преди най-големия празник Св. Спас, който се чества на осмия четвъртък след Великденския Свети четвъртък.

М. Манолова

баба Кера показва поразиите в параклиса от течащия покрив
иконата на Св. Стилиян, пред която бездетните се молят за рожба
отец Никола ще инициира кампанията за събирането на средствата за ремонта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини