От х:

Днес в x:

Хасковлии ударени от ток през януари , EVN – нормално е

Огромни сметки за ток през януари докараха нервна криза на много хасковлии, които буквално заляха редакцията ни с оплаквания. Фактурите им, които трябва да плащат този месец, показват завишение с 1/3 до 100% в сравнение с предходния отчетен период. Така например, 3-членно семейство с малко дете, отопляващо се с климатик, е изконсумирало 823 кв/ч през декември, а през януари-1291 кв/ч. Любопитното е че само за периода 01 – 15 януари, семейството е потребило 625 киловата, почти толкова колкото за целия месец ноември-632 кв/ч.

Друга от жалващите бе 78-годишната баба Димитрия. Жената не поиска да бъде снимана защото “нямало нищо интересно в една баба“, но сподели, че обичайният и данък ток върху пенсийката от 30-40 лв на месец, неочаквано бил удвоен до 82 лв и 60 стотинки за периода декември/януари. Бабата се отоплява с печка на дърва и въглища, живее сама и готви на газ. На всичкото отгоре за Коледа и Нова година била на гости у дъщерите си, извън Хасково. На пенсионерката не и се разправяше с жалби, чинно си плати дължимото в първия ден от получаване на пенсиите, но завърши със страшното в устите на бабите „Господ ще ги накаже“.

Проблемите със завишените сметки направо звучат куриозно. Семейство се отоплявало на ток цяла зима, но решили че средномесечния им разход от 114-124 лв им идва множко и се оборудвали с печка „Чудо“ за дневната си. Сложили я на 13-ти декември. По стечение на обстоятелствата, точно от тогава започнал следващият им отчетен период. И получили сметка от 230 лв.

Причините за по-високите сметки са няколко, коментират от Енергото и посочват най-очевидната- увеличените отчетни периоди. Поради многото почивни и неработни дни в края на 2012 г., потреблението за част от клиентите в края на декември 2012 г. се включва към енергията за януари . Това се случва в края на всяка година, подчертават от EVN. Да, клиентите плащат по-високи сметки, но предишният им отчетен период е бил от по-малък и съответно са плащали по-малко пари.

Януарският отчетен период наистина е удължени-между 34 и 42 дни, както показват фактурите на нашите читатели. Никой от тях обаче няма чувството, че е плащал по-малко от обикновеното за предходния месец.

Усещането идва от това, че през тази година цената на тока скочи с 13.6 %, а хората сравняват с предишната зима, посочват от EVN. А едно друго сравнение пък показва, че народът масово консумирал много повече ток в сравнение с 2011. По данни на EVN клиентите му са използвали 7 401 000/ Седем милиона и 400 хиляди/ киловат часа повече от същия период на миналата година. Най-големия пик на тазгодишното потребление бил на 20-ти декември, когато народът изконсумирал само за едно денонощие умопомрачителните 33 558 000/ 33 милиона петстотин петдесет и осем хиляди/ киловатчаса. По-малко от половината от клиентите на дружеството имали потребление до 500 киловата. При тях фактурите са поскъпнали с малко над 4 лв в сравнение с миналата година, изчисляват от Долна Австрия. За 18% от клиентите с потребление до 1000 кв/ч сметките са поскъпнали с около 18 лв. Цели 1/10 пък потребявали над 1000 кв/ч и сметките им били средно от 234 лв. Точно с 30 лв по-скъпо в сравнение с януари 2012.

Всеки който смята, че е ощетен може да подаде молба за проверка на електромера до дружеството, предлагат EVN. Ако се окаже, че уредът наистина е отчитал грешно, проверката и последващата корекция е ИЗЦЯЛО за сметка на дружеството. Начисленият ток пък ще бъде „върнат“ със следващите фактури. Ако на електромера нищо му няма, клиентът дължи 47 лв с ДДС за проверката. Клиентът може да избере независима лицензирана лаборатория, която да му изследва електромера. Това излиза по-евтино, но се чака повече предупредиха от пресслужбата на EVN. Изследването в тази лаборатория обаче е меродавно и резултатите му се смятат задължителни за доставчика на електроенергия.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини