От х:

Днес в x:

Откажете кафето рано сутрин, особено при бременност

Няма спор, че почти всеки човек обича да започва деня си с ароматна чаша кафе.
Оказва се обаче, че никак не е полезно и дори може да ви навреди.
Според ново проучване можете да продължите традицията си за сутрешната чаша кафе единствено, ако не го пиете на гладно.
Защото ако не сте хапнали нещо преди това, натоварвате сърцето си и то може да започне да бие неконтролируемо. Увеличава се и вероятността от инфаркт.
Опасна е дори безкофеиновата вариация, но най-лошо за сърцето се оказва мляното кафе на зърна.
Този ефект на кафето се дължи на освободения адреналин, който дава мощен и мигновен приток на енергия и повишава кръвното.
За това и започва да ви боли главата. Ако не можете да чакате и задължително имате нужда от нещо, с което да се събудите сутрин, по-добре заложете на чай или мляко.

Всеки организъм рефлектира в различна степен на кофеина, но бременните жени са по-чувствителни към него, отколкото всички останали групи хора. Най-често чувствителните към кофеина реагират с нервност, стомашно разстройство или нарушения на съня, включващи и проблемно заспиване.
През бременността кофеинът преминава през плацентата и достига до плода. Съществен негативен ефект нанася върху функциите на плацентата, като ограничава кръвопотока в нея, което е в съществена вреда за развиващия се организъм.
Резултатите от множеството проведени изследвания в тази насока са противоречиви. Изследване от 2008 г. показва, че жените приемащи 200 мг и повече кофеин дневно са два пъти по-застрашени от загуба на плода, в сравнение с жените, които избягват съставката, съответно 25% на 12,5%.
Друго изследване, проведено същата година, не намира подобна зависимост. Според резултатите от него количество между 150-200 мг кофеин на ден не носят рискове (това количество кофеин се смята, че отговаря на обичайната консумация на кафе на за деня).
При по-стари изследвания се установява, че единствено в случаите на висока консумация на кофеин 500 мг и повече на ден може да доведе до риск от спонтанни аборти.
Специалистите все пак препоръчват консумацията на кофеин на ден от бременните жени да не надвишава 200 мг.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини