От х:

Днес в x:

26 °C

Премиерът е разпоредил публичното отваряне на “Буда“

Премиерът Бойко Борисов е разрешил и разпоредил публичното отваряне на досието "Буда", съобщи в. "Сега".

В неделя сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува документи, за които се твърди, че доказват, че през 90-те години Борисов е бил информатор на някогашната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) с псевдонима "Буда".

Освен това според публикацията на "Биволъ" човекът, вербувал Борисов, е Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС.

Георгиев е бил изгонен от МВР заради изнасяне на информация към престъпни групировки през 1997 г., но е върнат на работа в МВР след като Борисов става главен секретар, съобщи още "Бивол".

Въпреки че пред в."Сега"  премиерът признава, че има досие за него, което се казва "Буда", в интервю за в. "Преса", публикувано днес, Борисов отрича да е бил вербуван от ЦСБОП с думите, че това са пълни глупости.

Няколко часа по-рано вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, коментира, че показването в интернет на досието е сценарий, който се осъществява от определени сили в държавата.

Цветанов каза още, че няма нищо притеснително в това, което излиза.

По думите му дълги години се спекулира с подобна информация, но премиерът Бойко Борисов е този, който може да прецени и евентуално да реши тази информация да бъде изнесена публично.

Доколкото знам това е било през 1995-1996 г. и грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл, отбеляза вътрешният министър и допълни, че е въпрос на процедура да се отвори официално и да се спрат подобни спекулации.

Преди избори винаги излизат подобни теми и спекулации, смята Цветанов.

По думите му една малка част от показаното в интернет пространството по този случай "вече сме чели през 2005 г., когато Бойко Борисов бе кандидат за кмет на София".

Тогава, уточни Цветан Цветанов, преди втория тур, почти всички, които ползваха интернет получиха на своите адреси подобна информация.

"През 2009 г. това отново бе актуална тема, през 2011 г. - някъде преди президентските и местните избори също се появи подобна информация и тогава се говореше за досието "Буда", допълни Цветанов.

По-рано днес журналистът Атанас Чобанов, който е един от хората зад сайта "Биволъ", и Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел на ДС, коментираха въпроса дали Борисов е бил агент пред БНР.

"Трябваше ни техническо време, за да проверим документите, които публикувахме. По наши данни те са автентични, имат входящи номера и могат да бъдат проверени. Проверили сме ги и чрез други източници, които са работили в тези служби и които потвърждават, че те са антентични", заяви Чобанов.

Той заяви, че ще бъдат публикувани още документи и от тях ще станат ясни други неща.

"За да се стигне до този документ за утвърдено предложение за регистрация в оперативен отчет, това означава, че зад него има много дебело досие с отчети, които е писал Младен Георгиев за срещите си с Борисов. Това не случайно, тази регистрация ангажира държавата да пази своя сътрудник - както от неговите си оперативни лица, така и да му осигурява чадър от разработки", коментира още Чобанов.

Бившият началник в Държавна сигурност Димитър Иванов коментира, че оперативната литература е специална и за да се разбере, не е достатъчно само да можем да четем.

"Затова в случая не правим разлика между кандидат за вербовка, човек, който е подбран, заедно с други, за да се види дали има качества и агент. Това, което е публикувано, ако се разчете, означава следното: Съответният оперативен работник - Младен Георгиев, предлага на началника си - Спас Спасов, да бъде регистриран във вътрешно-ведомствения отчет Бойко Методиев Борисов.

Това не е рапорт за извършена вербовка и не е регистрация на агент. Това е информатор, неангажираща форма на сътрудничество. Моят отговор е, от това, което виждам, Бойко Борисов не е агент", заяви Иванов пред БНР.

Източник: вестник Сега

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини