От х:

Днес в x:

6 °C

Премиерът е разпоредил публичното отваряне на “Буда“

Премиерът Бойко Борисов е разрешил и разпоредил публичното отваряне на досието "Буда", съобщи в. "Сега".

В неделя сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува документи, за които се твърди, че доказват, че през 90-те години Борисов е бил информатор на някогашната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) с псевдонима "Буда".

Освен това според публикацията на "Биволъ" човекът, вербувал Борисов, е Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС.

Георгиев е бил изгонен от МВР заради изнасяне на информация към престъпни групировки през 1997 г., но е върнат на работа в МВР след като Борисов става главен секретар, съобщи още "Бивол".

Въпреки че пред в."Сега"  премиерът признава, че има досие за него, което се казва "Буда", в интервю за в. "Преса", публикувано днес, Борисов отрича да е бил вербуван от ЦСБОП с думите, че това са пълни глупости.

Няколко часа по-рано вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, коментира, че показването в интернет на досието е сценарий, който се осъществява от определени сили в държавата.

Цветанов каза още, че няма нищо притеснително в това, което излиза.

По думите му дълги години се спекулира с подобна информация, но премиерът Бойко Борисов е този, който може да прецени и евентуално да реши тази информация да бъде изнесена публично.

Доколкото знам това е било през 1995-1996 г. и грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл, отбеляза вътрешният министър и допълни, че е въпрос на процедура да се отвори официално и да се спрат подобни спекулации.

Преди избори винаги излизат подобни теми и спекулации, смята Цветанов.

По думите му една малка част от показаното в интернет пространството по този случай "вече сме чели през 2005 г., когато Бойко Борисов бе кандидат за кмет на София".

Тогава, уточни Цветан Цветанов, преди втория тур, почти всички, които ползваха интернет получиха на своите адреси подобна информация.

"През 2009 г. това отново бе актуална тема, през 2011 г. - някъде преди президентските и местните избори също се появи подобна информация и тогава се говореше за досието "Буда", допълни Цветанов.

По-рано днес журналистът Атанас Чобанов, който е един от хората зад сайта "Биволъ", и Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел на ДС, коментираха въпроса дали Борисов е бил агент пред БНР.

"Трябваше ни техническо време, за да проверим документите, които публикувахме. По наши данни те са автентични, имат входящи номера и могат да бъдат проверени. Проверили сме ги и чрез други източници, които са работили в тези служби и които потвърждават, че те са антентични", заяви Чобанов.

Той заяви, че ще бъдат публикувани още документи и от тях ще станат ясни други неща.

"За да се стигне до този документ за утвърдено предложение за регистрация в оперативен отчет, това означава, че зад него има много дебело досие с отчети, които е писал Младен Георгиев за срещите си с Борисов. Това не случайно, тази регистрация ангажира държавата да пази своя сътрудник - както от неговите си оперативни лица, така и да му осигурява чадър от разработки", коментира още Чобанов.

Бившият началник в Държавна сигурност Димитър Иванов коментира, че оперативната литература е специална и за да се разбере, не е достатъчно само да можем да четем.

"Затова в случая не правим разлика между кандидат за вербовка, човек, който е подбран, заедно с други, за да се види дали има качества и агент. Това, което е публикувано, ако се разчете, означава следното: Съответният оперативен работник - Младен Георгиев, предлага на началника си - Спас Спасов, да бъде регистриран във вътрешно-ведомствения отчет Бойко Методиев Борисов.

Това не е рапорт за извършена вербовка и не е регистрация на агент. Това е информатор, неангажираща форма на сътрудничество. Моят отговор е, от това, което виждам, Бойко Борисов не е агент", заяви Иванов пред БНР.

Източник: вестник Сега

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини