От х:

Днес в x:

Обявяват новия български патриарх на 24 февруари по обяд

На 24 февруари ще бъде канонично и уставно избран на патриаршески избирателен църковен събор новият български патриарх и Софийски митрополит. Това се казва в съобщение на Светия синод на БПЦ до българските медии. Ето и целият текст на прессъобщението:

"На 6 ноември 2012 г. историческият славен Български патриаршески престол овдовя с мирната и блажена кончина на приснопаметния първойерарх на родната ни св. Църква – Патриарх Максим.

В изпълнение на Свещените канони, съгласно чл. 42, ал. 2, чл. 43, ал. 1 и чл. 46, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия и по решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г., прот. № 31 – пълен състав, на 24 февруари 2013 г. ще бъде канонично и уставно избран на Патриаршески избирателен църковен събор Предстоятел на многовековната ни св. Православна църква – Патриарх Български и митрополит Софийски.

  • Между 11,45 и 12,00 ч. говорителят на Патриаршеския избирателен църковен събор или упълномощен от него представител на Българската Патриаршия пред акредитираните журналисти ще съобщи, че Българската православна църква има нов канонично и уставно избран Български патриарх и Софийски митрополит, ще обяви неговото име и извести резултатите от проведения на Патриаршеския избирателен църковен събор таен вот.
  • В 12,00 ч. новоизбраният Български патриарх, придружаван от епархийските митрополити и епископите на БПЦ – БП с представители на духовенство, ще се отправят в литийно шествие за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
  • От 12,10 до 13,20 ч. щe бъде прочетен Актът-изложение за станалия Патриаршески избор и ще се извърши богослужебното чинопоследование по тържествената Патриаршеска интронизация със снемане на обикновените архиерейски отличия, възлагане на патриаршески инсигнии и бяла епанокалимавка на новоизбрания Български първойерарх и възкачването му на древния венцеславен трон на Българските патриарси.
  • 13,55 – 14,05 ч. – Обща снимка на новоизбрания Български патриарх, Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, официалните представители на Българската държава, представителите на Дипломатическия корпус, членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор и гостите на БПЦ – БП.

Приканваме всички национални и международни медии, желаещи да отразят знаменателните исторически събития, да подадат своите заявления за акредитация в Канцеларията на Св. Синод до 20 февруари т.г., за да могат подобаващо да присъстват на определеното място пред Синодалната палата за изявлението на говорителя на ПИЦС и в ПКСХП „Св. Александър Невски“. В Синодалната палата на 24 февруари т.г. достъпът за представители на медиите е забранен, както и контактът им с членовете на ПИЦС преди Патриаршеската интронизация."

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини