От х:

Днес в x:

Стоянка Мутафова на 91 година. Посреща рожденния си ден на сцена

Стоянка Мутафова отбелязва 91-я си рожден ден. Кралицата на комедията ще посрещне празника си на сцената. За пореден път днес тя ще изиграе "Госпожа Стихийно бедствие", този път във Варна.

В спектакъла 91-годишната театрална фурия танцува степ, чарлстон, сиртаки, валс и командва цяла къща.

Стоянка Мутафова е родена през 1922 г. Завършила е класическа филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а след това Държавна театрална школа. Между 1946 г. и 1949 г. играе в театър в Прага.

От 1949 започва работа в Народния театър. Стоянка Мутафова е една от групата на основателите на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов". Там работи между 1956 г. до 1991 г.

През 2001 г. получава наградата "Паисий Хилендарски", а през 2002 г. орден "Стара планина", I степен.

На 1 юни 2009 година Мутафова изигра последната си роля на сцената на Сатиричния театър.

Участвала е в много български филми, вкл. в "Специалист по всичко", „"Бялата стая", "Кит", "Езоп", "Топло", както и в телевизионния сериал "Столичани в повече".

Стоянка Мутафова има 3 брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той — на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. 

Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата - Мария Грубешлиева - Муки.

Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, актьор. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във ВИТИЗ.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини