От х:

Днес в x:

Дървото стана конкуренция на мебелните магазини

Бъдещите мебелисти под зоркия поглед на регионалния шеф на просветата Иван Панайотов и замобластния Николай Нанев

Гимназията по дървообработване и строителство се превърна в реален конкурент на мебелните магазини, след като днес откри нов кабинет за компютърно проектиране и дизайн на мебели и обзавеждане за бита. Така един клиент не само може да си заръча изработката на желана мебел, но и цялостно обзавеждане с холова гарнитура, готова кухня, спалня и прочие. Клиентът ще може да види цветен графичен вариант на жилището си, преди да одобри новото обзавеждане. Тази услуга се представя от всички големи мебелни магазини, къде по-добра, къде не толкова. Цените в училището обаче са преференциални, макар че и там вече са регистрирани по ДДС, което неизбежно води до някакво оскъпяване. Не и за фирми обаче. 

Със собствени средства ПГДС „Цар Иван Асен втори“ е закупил 28 нови плазмени монитори и най-важното- нова версия на продукта Auto CAD F-Utils Pro 7. С него се оборудват паралелките по проектиране на мебели и архитектура и строителство. Пести огромно количество време, както при проектиране на мебелите, така и при изготвяне на архитектурна скица и останалите технически чертежи. Досега се е чертаело на ръка, което е както трудоемко, така и предполагащо допускане на грешки. Дори и да има такива, сега те се коригират в компютърния проект и после просто се разпечатват. 

В тази връзка лъсна и поредния куриоз в българското образование. Бъдещите архитекти и мебелисти се обучават с модерни методи, но държавния изпит за придобиване на трета професионална степен се прави още....с молив и картон. В резултат, миналата година двама пълни отличници на училището са получили двойки на държавния изпит, не скри огорчението си учителката по архитектура арх. Мария Нешева. „Дори и за мен ще е трудно в рамките на три дни да разчертая на ръка пълната техническа документация на една сграда. Още повече, че навсякъде в чужбина тази технология вече е заменена с компютърно проектиране“ обясни архитекта. Присъстващите фоторепортери пък дадоха друг пример-“все едно да ни изпитват на снимане с лентов фотоапарат и после на проявяване на негатива“. В ерата на цифровизацията, тази технология отдавна е излязла от употреба и доста съвременни фотографи дори не знаят как се проявява снимка. Което не ги прави по-лоши фотографи. 

Именно за да са в крак с европейските тенденции, гимназията модернизира двете си най-знакови специалности. Това ще помогне и на възпитаниците ни да презентират и продават продукта си, когато дойде време да печелят от наученото в гиманзията, показаха грижа за реализацията на учениците си от Дървото.

Г.Христов

Депутатско присъствие вкуси от питата и солта
Нагледна демонстрация за Иван Петров
Архитект Нешева обучава възпитаниците си по модерен начин, но за съжаление ги изпитват по старому
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини