От х:

Днес в x:

Стив Ханке: Корупцията е ахилесовата пета на България. Вестниците в неделя

Новогодишната реч на президента Плевнелиев продължава да е водеща тема за всекидневниците.

„Президентът Росен Плевнелиев излезе с изявление по повод новогодишната си реч и последвалите коментари за кадъра със снимката на Аспен, Колорадо.
Като президент сам пиша речите си и стоя зад всяка своя дума в тях. Благодаря на хилядите хора, които изпратиха съобщения, писма или се обадиха, за да изразят подкрепата и одобрението си за това, което чуха в Новогодишната нощ. Тези хора споделиха, че обръщението е приковало вниманието им, накарало ги е да се почувстват горди от постъпките на сънародниците ни, „доказали своя героизъм в наши дни" и „за които все забравяме да говорим". Светлана от Бургас дори ми написа в свое писмо: „Който има очи да вижда и който има уши - да слуша!"
Гордея се с тази реч и ми се иска повече хора да чуят и да разберат посланията в нея. Обещавам да ги припомням често през тази година. Надявам се Новогодишното ми обръщение да е докоснало сърцата на българите, защото е искрено и отразява дълбоката ми вяра, че можем повече като народ.
Президентът не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението..." - в. „24 часа".

"На петият ден след Нова година президентът Росен Плевнелиев реши да реагира на критиките и шегите за това, че в обръщението си към нацията вместо снимка от Пирин и Рила беше пусната илюстрация от Скалистите планини в САЩ.
В специално изявление вчера Плевнелиев уверява, че като президент сам пише речите си и стои зад всяка своя дума в тях...
В обръщението следват обяснения за това, че президентът не отговаря за техническата реализация и за визуализацията на обръщението. Хората, който тръбели, че това е "гафът на Плевнелиев", просто са се отнесли с неуважение към държавния глава и към президентската институция като цяло. Плевнелиев дава пълни обяснения за това, че концепцията за новогодишното обръщение е на неговия екип, а за техническата реализация са се доверили на Българската национална телевизия. Представителите на президентската администрация са поискали от БНТ кадри или снимки от Пирин и Рила. Не става ясно защо видеото не е изгледано предварително от неговите съветници..." - в. „Труд".

В. „Стандарт" също цитира държавния глава:
"Надявам се Новогодишното ми обръщение да е докоснало сърцата на българите, защото е искрено и отразява дълбоката ми вяра, че можем повече като народ.
Концепцията за Новогодишното обръщение е на моя екип, а за техническата реализация се доверихме на Българската национална телевизия.
Представителите на президентската администрация са поискали от БНТ кадри или снимки от Пирин и Рила. По случая в президентството правим проверка и е възможно да има наказани служители поради недостатъчното им внимание в обръщението ми да се появи снимка, която не съответства на изискванията ни.
Сигурен съм, че както сега, така и занапред ще има по-съществени задачи, които ни предстои да решаваме заедно. Такъв беше и смисълът на моето обръщение. Вярвам, че в крайна сметка той е бил възприет и посланията ми ще бъдат чути."

В. „Дневник" също помества публикация по темата:
„По повод използваната в обръщението снимка от Скалистите планини в САЩ, с която трябваше да бъде илюстрирана красотата на българската природа, президентът заявява, че е възможно да има наказани служители, а проверката на случая в президентството продължава.
Уверява, че сам пише речите си и стои зад всяка дума в тях..."
Всекидневникът припомня и пълния текст на новогодишното приветствие на Президента, в което се казва:
"Сигурен съм, че всички ние бихме искали Новата година да умножи доброто и да загърби лошото. А лошото не ни подмина! Наводнения, земетресение и терористичен атентат белязаха изминалата година! Вярвам, че трудностите ни направиха по-силни и по-сплотени като народ. На това ни учеше и патриарх Максим, с когото се простихме!
Светът е в криза вече пета година, но нашите доходи и просперитет зависят най-вече от това какво произвеждаме, как използваме ресурсите, колко сме ефективни като нация. Не трябва да чакаме да свърши кризата или на поредните избори да ни обещаят всичко, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот. Ден по ден, заедно и в правилната посока!
Защото всички ние искаме да живеем достойно в една уютна и модерна България...
Вярвам, че бъдещето принадлежи на образованите, на предприемчивите и на тези общества, които изграждат държави, базирани на работещи институции и споделени ценности, а не на очакването, че някой друг ще ни реши проблемите. Общества, основани на доверие между хората, в които се помага на тези в нужда, но и се създават възможности за всеки да успее..."

Отношенията с външнополитическите и икономическите ни партньори, и в частност с Македония, също са сред темите с продължение:

„Всички страни трябва да очакват да получат по-малко от следващата финансова рамка на ЕС - 2014-2020 г. Друг е въпросът, че трябва да увеличим нивото на усвояване, заяви пред БНР говорителят на МВнР Весела Чернева.
„България е покрила критериите за Шенген и съответният европейски орган също е решил, че България трябва да влезе. Кога да стане това трябва да решат страните членки. Това се влияе от различните изборни цикли от различните страни. В Холандия правителството се смени, но зад Холандия има и други страни. Членството в Шенген рано или късно ще стане факт", категорична бе Чернева.
„България подкрепя всичките си съседи за ЕС. Нашите забележки към Македония са свързани с добросъседските отношения и вече сме в режим на диалог с колегите от Македония. Въпросите са три: сключване на договор за добросъседство, създаване на механизъм през работни групи за решаване на отворените въпроси и редовни заседания на правителствата на двета страни. С Турция, Гърция и Румъния те дават огромен тласък на отношенията", обясни тя...." - в. „24 часа".

„По въпроса със ситуацията в Сирия Весела Чернева коментира, че международната общност е смятала, че Сирия по-добре ще се справи с организацията на опозицията от Либия, но се е оказало, че не е така. „Смисълът на установките по турско-сирийската граница е отбранителен. Те ще допринесат за сигурността на региона", смята Чернева.
Относно разследването на атентата Чернева заяви, че ако се назове извършителя на атентата в Сарафово, доказателствата трябва да издържат в съда. „Не трябва да се вземат прибързани решения. Назоваването на извършител е твърде сериозно нещо, за да се спекулира." - в. „Труд".

„Заради високото ниво на корупцията и състоянието на съдебната система в България чуждестранните инвеститори не се интересуват от добрите й икономически и банкови показатели, каза пред БНР американският икономист проф. Стив Ханке, наричан у нас "бащата на валутния борд".
"Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите. Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система", заяви той.
И допълни: "Корупцията е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката".
Икономистът оцени положително промените в банковата регулация в България по време на кризата...
В същото време Ханке критикува въвеждането на данък върху лихвите от срочните депозити. "Не съм съгласен с това политическо решение. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата," каза той..." - в. „Дневник".

„Ако ги нямаше еврофондовете, България щеше да е една от многото европейски държави, затънали през 2012 г. в повторна рецесия. Въпреки че страната ни е на опашката в ЕС по процент на усвояване - едва 30.7% от средствата, които й се полагат, безвъзмездните траншове от Брюксел са се отразили благотворно на икономиката. Това разкрива пространен правителствен документ, озаглавен "Стратегически доклад 2012".
Всяка държава от ЕС задължително изготвя такъв доклад веднъж годишно. Целта е да се измерят реалните ползи за бизнеса и за гражданите от инвестирането на милиардните еврофондове. От новия преглед за България например става ясно, че по 20 приключили към 30 октомври проекта за регионално развитие са реконструирани 454 км пътища, че по новите лъчове на метрото в София се возят по 135 000 пътници дневно, с европари по програма "Околна среда" са изградени почти 300 км канализационна мрежа и водопроводи, а близо 60 000 безработни са научили занаят в обучения, финансирани от Брюксел. Поетапно са пуснати в експлоатация лотове 2 и 3 от магистрала "Тракия", а през август - и част от лот 4, или общо 68 км нови автомагистрали. По жп линията Пловдив - Бургас вече са рехабилитирани 126 км влаков път.
Според доклада, ако не бяха парите от Брюксел, постъпили през периода 2009-2012 г., миналата година икономиката на България щеше да е с 3% по-малка, отколкото е в действителност. Окончателни статистически данни за брутния вътрешен продукт за 2012 г. още няма, но и така е ясно, че едва ли ще се отчете и 1% ръст. Това означава, че без еврофондовете страната ни щеше да отбележи спад на БВП. Според доклада, ако изобщо има растеж за миналата година, над 80% от него е благодарение на еврофондовете. С приноса на еврофондовете средната заплата е с 5.9% по-висока, а заетите са с 4% повече. През 2011 и 2012 г. са създадени средно по 105 000 работни места, което прави безработицата с 2.4% по-ниска, отколкото при сценарий без европари..." - в. „Сега".

Скандалът със строежа на несебърските дюни продължава да е сред най-коментираните теми във вестниците.

„Премиерът Бойко Борисов за пореден път се опита да тушира шумен скандал с мащабна, но на практика обречена прокурорска проверка. На фона на все по-абсурдните подробности около продадените от земеделското министерство дюни в Несебър Борисов настоя прокуратурата да ревизира стотици имотни сделки - всички продажби на държавна и общинска земя на територията на Несебър, извършени от 2004 г. насам, всички издадени разрешителни около тях, всички длъжностни лица, участвали в процедурите.
Така разпоредена, проверката следва да засегне стотици сделки, сключвани през годините от всички министерства, държавни фирми и самата община в Несебър. Само в имотната партида на община Несебър вписванията от началото на 2004 г. досега са 7764 - продажби на общинска собственост, учредяване на право на строеж, вписани актове за собственост и т.н. В същото време и в момента в земеделското министерство продължават да текат скандални процедури за продажба на бивши горски терени без търг в различни области на страната.
До решението на Борисов се стигна заради разрастващия се скандал около продажбата на 29 декара земя в Несебър в края на 2012 г. Теренът бе продаден без търг, на ниски цени, на тъста на футболния бос Борислав Михайлов - Димитър Петров, който на свой ред го препродаде 7 пъти по-скъпо на "Сле груп". Фирмата се управлява от съдружници на кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев. Покрай последвалите обяснения стана ясно, че това съвсем не е единичен случай - в земеделското министерство чакат над 3000 заявления на частни инвеститори, поискали да си купят директно без търг бивши горски терени.
Внушенията на земеделския министър Мирослав Найденов, че това са само заварени случаи, за които е виновна тройната коалиция, вчера бяха категорично опровергани от поредното разкритие на "Биволъ". Сайтът публикува извадки от документи, от които става ясно, че "Сле груп" е задвижила процедура в земеделското министерство за придобиване без търг на три нови имота с обща площ от 21 декара в съседство на вече купените дюни. Заявленията са подадени през 2011 г., след приемането на новия закон за горите, и съгласувателната процедура за изключване на имотите от горския фонд е започнала именно по силата на новите текстове на закона. "Законът не бе съществено променен в тази му част - и по стария, и по новия ред инвеститор, който поиска да плати за изключване на терен от горския фонд, има право да го купи без търг", коментира и депутатът от БСП и бивш регионален министър Димчо Михалевски. 
Според източници на "Сега" по този порочен ред, без прозрачност и търг, е била сключена и сделката с фирма "Крим 2002" за 9 декара, отново в Несебър, препродадени впоследствие на "Форт Нокс"..." - в. „Сега".

„Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, съобщиха от централата на ДПС. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. Острата реакцията на бившия екоминистър в периода 2005-2009 година е по повод изявления за негова намеса в скандалната сделка за застрояване на несебърските дюни.
Чакъров посочва, че се чувства оклеветен от Манева заради направени от нея внушения в изказване от вчера, че като министър на околната среда и водите той оказал натиск върху РИОСВ-Бургас за вземане на решението относно проекта за застрояване на коментираните напоследък терени в Несебър. "Не допускам, че изявлението на г-жа Манева е официална позиция на МОСВ и го приемам за нападки към мен на чисто лична основа, които по недопустим начин уронват репутацията ми", подчерта Чакъров.Той допълва, че след като бил намесен по този начин в скандала, много подробно се запознал с всички материали в медийното и публичното пространство.
"След всички обвинения за вината по случая на различни длъжностни и политически лица от предишното управление, особено остро у мен възниква въпросът защо се спестяват факти за решения, издадени съвсем наскоро и даващи "зелена светлина" на проекта за застрояване на коментираните територии", твърди Чакъров. Един такъв документ бил издаден от настоящия директор на РИОСВ-Бургас с изходящ номер от 17 декември 2012 година. С него се давало становище, че въпреки промяната на собствеността на терена и въпреки промяната на инвестиционното намерение, вместо 30 еднофамилни къщи да се строят 124 такива, нямало основания да се извършват нови процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.
Изявлението на заместник-министър Манева според Чакъров внушавало, че произнасянето на експертите в рамките на един работен ден било индикация за "гарантирано" по думите й оказан натиск от страна на министъра. Той обаче посочва въпросното решение на директора на РИОСВ-Бургас. 
"Документите на новия инвеститор по проекта в Несебър са входирани на 14 декември миналата година - петък, а решението е издадено на 17 декември миналата година - в понеделник, т.е в първия работен ден след тяхното входиране", изчислява Чакъров. Той допълва, че резонно възниква въпросът означава ли това, че и сегашният министър на околната среда и водите е оказал натиск  за  това решение на настоящия директор на РИОСВ-Бургас..." - в. „Стандарт".

„Eдин онтологичен спор затормози управляващите още в първите дни на новата година - дюни ли са дюните, когато не са дюни по документи, и кой е виновен за продължaващото непрозрачно отчуждаване на горски земи - тройната коалиция или управляващите. 
Става дума за скандала с продадения от земеделското министерство на близки до управляващите бизнесмени терен край Несебър, който се намира в "Натура 2000". Случващото се там е само върхът на айсберга, а опасността е много по-голяма, защото покрай цялата история стана ясно, че въпреки мораториума за заменките на земи, станал патент на тройната коалиция, съществува механизъм, въведен от ГЕРБ, който позволява непрозрачно отчуждаване на държавни имоти. Скандалът с дюните показа за пореден път, че контролните механизми в държавата не работят, а се задействат, когато се мине някакъв праг на обществено търпение...
През 2007 г. общинският съвет в Несебър променя подробния устройствен план на въпросния терен и предназначение то му става за жилищно застрояване, като през същата година имотът е изваден и от горския фонд.
Бизнесменът Димитър Петров (тъст на президента на БФС Борислав Михайлов) прави инвестиционно предложение за строеж на жилищен комплекс. Теренът попада в защитената зона "Натура 2000", но през 2007 Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас издава становище, че не трябва да се извършва екологична оценка. Самият Петров познава местността отдавна, защото до 2008 г. е мажоритарен собственик на сливенското дружество "Карандила 99", което притежава бунгала в имот, който е само на триста метра от земята, която министерството на Мирослав Найденов продаде. Самият парцел, върху който се намират бунгалата днес, е собственост на дружеството "Аква естейт", свързано с производителите на пиле "Градус 1", които многократно са показвали близостта си с Мирослав Найденов. В петък Петров призна как се е сдобил с имота: "Аз и преди съм имал бизнес тук, не съм нов, работя от години. Бях наел т.нар. "Старозагорски детски лагер" - бунгала. Един ден дойдоха някакви хора и ми казаха, че теренът на лагера вече е техен. Не разбрах, как е станало, но и не съм ги питал. Казаха ми, че ще ме уредят с друг терен и.... той е този, за който сега говорим", разказа Петров. На въпроса, кой точно го е "уредил" с 29 дка. горски фонд край Несебър, той отговори: "Е, не ме карайте сега да ви казвам точно кой е как... Няма значение...Това са... една фирма..." От думите на Петров разбираме, че собственикът на имота (фирмата свързана с "Градус") върху, който са били бунгалата му го е "обезщетил" с друг имот предоставения в края на миналата от министерство на земеделието терен заради, който възникна скандала.
Решението за продажбата е подписано в края на ноември миналата година от зам.-министъра на земеделието Светла Боянова. "С идването на власт на ГЕРБ беше въведен мораториум върху промяната на предназначението на заменените земи и година по-късно се прие нова наредба, където таксите бяха завишени от 6 до 10 пъти", каза Найденов. Той направи сравнение с данъчната оценка на имота от първоначалното искане за закупува нето на земята от Иванов от 2009 г. и внесеното повторно искане две години по-късно. "Първоначално тя е била 11 320 лв., а след приемането на новата наредба сделката е финализирана на 1 141 849, като 405 хил. лв. е таксата за изключването на земята от горския фонд", коментира земеделският министър. Според нотариалния акт обаче министерството е продало терена за 518 хил. лв.
Още на следващия ден 28 ноември, Димитър Петров продава имота на несебърската фирма "СЛЕ груп" за 4 милиона лева. Това дружество представя нов инвестиционен проект, като вместо 30 пететажни сгради се предлага да се построят... 124 еднофамилни къщи. Само за сед мица "СЛЕ груп" успява да си извади строително разрешително и да получи ново становище от РИОСВ Бургас. Така между Коледа и Нова година багерите на "СЛЕ груп" започват да подравняват дюните.
Кой е реалният собственик на фирмата не е ясно. Капиталът на "СЛЕ груп" е собственост на холандската фирма Amicorp, която предлага различни мениджърски, консултантски и счетоводни услуги и е просто параван пред реалните собственици на дружеството. До редакционното приключване на броя от офиса на Amicorp не отговориха на изпратените от "Капитал" въпроси.
До края на 2011 г. съдружници в "СЛЕ груп" са били актуалните управители на дружеството Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, както и старозагорският бизнесмен Евгени Господинов. Освен че развиват бизнес с имоти, те стопанисват заведението "Мелницата" в Несебър.
Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов са съдружници с хасковския бизнесмен Тодор Бояджиев, на чиято дъщеря вътрешният министър Цветан Цветанов е кум. Той е собственик на фирмата Ти Ви Би, която беше продала на занижени цени два апартамента в София на вицепремиера. Бизнесът на Бояджиев е в подем след идването на власт на ГЕРБ, като печели обществени поръчки за близо 25 милиона лева..." - гласи публикация във вестниците „Капитал" и „Дневник".

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини