От х:

Днес в x:

В Бисер наддават за коледарските дарове, в Гевле-палят коза

Ако на Бъдни вечер се намирате в харманлийското с.Бисер и чуете привечер настойчиво мяукане пред портата, това означава само едно-коледарите идат! Бисер е сред малкото места в които тази отколешна традиция се пази и до днес и са изпълнява.

Коледарската група в селото е от по-големите местни момчета. Най-мъничките пък са наречени “котета”. Те вървят преди коледарите, спират пред портите и с мяукането си известяват стопаните да се приготвят за коледарите. За известяването си “котките” получават като дар-дребни сладки, орехчета и сушени плодове. За коледарите, които ще благословят стопаните и къщата са големите подаръци. Обикновено в Бисер хората дават пити, вино, баници, ракия, а може и печена кокошка.

Интересна традиция в харманлийското село е, че всичко събрано на Бъдни вечер, на 25 декември се носи в местната кръчма, където е поканено цяло село. На  Коледа се прави разпродажба с наддаване на събраното от предишната вечер. Така, който иска може да си откупи обратно дара, който е дал на коледарите. По-принцип обаче най-често подаръците се откупуват между съседи. Така комшията пробва новото вино на съседа си, а пък жена му –дали баницата на комшийката е толкова хубава, колкото нейната. С част от парите коледарите си поръчват почерпка, а останалата изхарчват за нещо по решение на цялата дружина.

Така миналата година с остатъка от парите след почерпката, коледарите от Бисер си купили топки, с които ходели да играят мач на стадиона. Февруарското наводнение обаче им отнесло кожените кълба до едно, така че и за тази Коледа, вероятно коледарчетата-футболисти от Бисер пак ще зарадват местните с песни и благословии, но ще съберат пари за нови футболни топки, предполага кметът на селото Златка Ангелова.

Откупуването на коледарските даровете в Бисер безспорно е интересна традиция, на по света има удивително странни Коледни мурафети.

В Словения например дяволът е сред централните фигури на почит по Коледа. Той е митологично създание, придружаващо Санта или Свети Никола и търсещо непослушни деца. Когато хване някое дете, Дяволът го оковава във вериги и го хвърля в тъмница, за да си приготви вечеря от него.

В Норвегия пък Коледните странности не са една и две. Там по това време на годината се пробуждат зли създания като духове и вещици. Норвежците смятат, че по Коледа вещиците могат много да им навредят, като яхнат метли и започнат да кръжат около домовете им. Затова, за всеки случай, жените крият метлите у дома си. Изключително лоша поличба е ако вещици кръжат с откраднати метли.

В някои селища, въпреки че жените им са укрили на недостъпно място метлите си, за всеки случай мъжете излизат от къщите си и стрелят с пушки по няколко пъти, за да уплашат вещици.

В най-северната европейска страна през коледните дни не се върши никаква тежка работа. В 17 часа на 24 декември из цялата страна бият църковни камбани. Това е сигнал за сядане на празничната трапеза. Основното ястие е овесена каша с един-единствен бадем. Онзи, който го намери в чинията си, получава специален подарък. На много места, особено в провинцията, се слага отделна маса за самодивите и духовете. Според прастари легенди те посещават домовете тъкмо по време на коледните празници.

Коледните подаръци раздава козата. Посрещат я с празнично угощение — неовършана овесена слама, насипана в детските обувки.

В съседна Гърция нямат вещици, а Каликанцарой- зли духове, живеещи под земята. Хората вярват, че те излизат по време на Коледа и не се връщат обратно до 6-ти януари. Единственият начин да се предпазиш от пакостите им докато са повърхността е огънят. Затова хората не гасят огъня в огнищата. Най-вярващите пък и до днес окачват против уроки прасешка муцуна над огнището. За тотално предпазване гърците слагат и решето пред вратата, защото вярват, че злите духове, поради необяснима причина, не могат да не преброят всяка дупка в решетото. По този начин хората ги побеждават. Три е свещено число и гърците вярват, че когато духовете стигнат до него умират.В Боливия пък посрещат Коледа без елха. Те украсяват с цветя шапките си, кичат животните с огърлици, а домашните птици с разноцветни пръстени. Жените раздават вкусни питки, а мъжете пеят и танцуват.

Друга интересна Коледна традиция имат от Швеция. В шведския град Гевле хората издигат по време на Коледа най-голямата коза направена от слама в света. Тя е с размери 13 м височина, 7м дължина и 3 тона тегло. Според традицията местните и гостите им се опитват да я запалят.

Козата се охранява, затова подпалвачите опитват да я достигнат по различни начини. Някои се обличат като Санта или като джуджета, други изстрелват по нея горящи стрели. Всяка година пазят козата по различен начин. Понякога огромната коза оцелява непокътната и след Коледа.

В Испания и Италия поставят по Коледа в яслите до Мария, Йосиф и Иисус статуетка на Ел Каганер. Това е фермер или монах, който се изхожда. Символизира „торът“ и пожеланието за добра реколта през следващата година. Вярва се, че Ел Каганер носи късмет. Въпреки това, се поставя по далеч от другите фигури, чак в ъгъла!!!

(използвани са материали и снимки и от интренет.)

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини