От х:

Днес в x:

Жените в Саудитска Арабия - на електронна верижка и със собствен град

Снимка: Reuters

Жените в Саудитска Арабия нямат право да пътуват в чужбина без съгласието на своите съпрузи. Освен това Рияд е въвел специална електронна система, която съобщава на мъжете, че половинката им пресича граница дори когато двойката пътува заедно.

Новата мярка е влязла в сила от миналата седмица. Информацията за нея беше разпространена в Туитър от Манал ас-Шариф, която миналата година поде кампания срещу забраната на саудитките да карат коли.

Журналистката Бадрия ал-Бишр пък направо критикува "робското положение, в което се намират жените в ултраконсервативното кралство". За да излязат извън пределите на Саудитска Арабия, представителките на нежната половина от света трябва да притежават жълт лист, т.е. документ, подписан от съпрузите им, че са съгласни с пътуването.
Нововъведението получи широк отзвук в Туитър. В един от изпълнените с възмущение коментари се казва: "Защо просто не оковете жените си с електронни гривни за проследяване?". Шегаджия с псевдонима Хишам пише: "Ако ми трябва SMS, че съпругата ми заминава в чужбина, или съм се оженил за грешния човек, или се нуждая от психиатър".

През август пък бе разпростнанена новината, че Саудитското кралство планира да създаде нов град, запазен изключително и само за жени. Идеята е той да се реализира в рамките на усилията си за комбиниране на стриктния Шериат с кариерно ориентираните жени, които искат да работят.

Саудитската служба за индустриална собственост (Modon) е натоварена да върне страната в модерния свят с въпросния, будещ противоречиви мнения град, чийто строеж е планиран за 2013 г. Властите се надяват, че това ще задоволи желанието на жените да работят, без да се нарушават ислямските закони в страната. В града ще фирми, ръководени само от жени, както и производствени линии отново за дами.

В рамките на усилията си да накара все повече жени да работят държавата опитва също така да замени чуждите продавачи със саудитки. Това лято дамите започнаха да заменят служителите в козметичните магазини и парфюмериите, само половин година след като замениха мъжете продавачи в магазини за бельо.

През 2011 г. крал Абдула, който провежда предпазливи реформи в страната, обеща на дамите да имат право да участват в местните избори през 2015 г.



 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини