От х:

Днес в x:

Той е! СДС предлага Петър Стоянов за КС

СДС предложи Петър Стоянов за конституционен съдия. Номинацията трябва да попълни квотата на парламента, след като избраната преди това Венета Марковска не можа да положи клетва и да встъпи в длъжност.

Стоянов заяви, че ще помисли три дни, преди да реши дали да приеме. Проблемът е, че трябвало да преосмисли своите ангажименти и дали те ще накърнят други интереси на организации, с които работи. Стоянов не пожела да отговори на журналистически въпроси.

По-рано днес Венета Марковска обяви, че иска да се оттегли в пенсия.

Още вчера името на Стоянов се появи в медиите като евентуален кандидат за мястото.  СДС направи свое предложение за член на Конституционния съд, след като за това настоя лично премиерът Бойко Борисов.

Петър Стоянов е един от създателите на СДС в Пловдив. По време на управлението на правителството на Филип Димитров (1991-1992) беше заместник-министър на правосъдието. От 1994 г. до 1997 г. Петър Стоянов е народен представител и заместник-председател на парламентарната група на СДС.

През лятото на 1996 г. Стоянов се изправя срещу тогавашния президент д-р Желю Желев и печели вътрешнопартийните избори с 66%. На 3 ноември 1996 г. е избран за президент с 2 502 517 гласа или 59,73% срещу Иван Маразов.

На следващия президентски вот през 2002 г. той губи срещу Георги Първанов, който тогава е лидер на БСП.

Петър Стоянов е председател на СДС и на парламентарната група на ОДС в 40-то Народно събрание от 1 октомври 2005 до 22 май 2007 г., когато след неубедителното представяне на партията в изборите за Европейски парламент се оттегля от активна вътрешнополитическа дейност и се отказва от мандата си на депутат в 40-то Народно събрание.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини