От х:

Днес в x:

Стягат ГКПП Капитан Андреево с 50 млн. евро

Дългоочакваната реконструкция на ГКПП Капитан Андреево стартира ударно със събарянето на една от административните сгради край плаца.

Обновяването на най-големия сухопътен граничен пункт у нас ще се извършва поетапно, за да не бъде спирано движението към ГКПП Капъкуле.Въпреки това обаче на практика 50 % от територията на пункта няма да може да се използва за придвижване.

Заради демонтажите и монтажите, е въведена нова организация на пътуване. Платната за изходящи леки коли и автобуси ще поемат движението и в двете посоки. Входящите коридори за тежкотоварни автомобили пък ще се ползват на „вход“ и „изход“. На практика при първия етап ще бъде реконструирана средната част от територията на пункта. Заради по-бавната работа, която се очаква на ГКПП Капитан Андреево и вероятното струпване на превозни средства там, от Гранична полиция и митницата съветват, пътуващите към Турция да избират обходни маршрути за там през Гърция или през ГКПП Лесово.

След обновяването, което се очаква да продължи 2-3 години, пропускателния пункт при Капитан Андреево ще отговаря напълно на европейските изисквания.

36 ще са входящите и изходящите трасета, след приключването на обновяването.Цялото ГКПП ще се простира на 185 декара и ще бъде пряко свързано с АМ "Марица". Средствата за мащабния ремонт са 39,5 млн. евро, осигурени със заем от Международната банка за възстановяване и развитие и 13 млн. евро -съфинансиране от държавния бюджет.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини