От х:

Днес в x:

GSM причини мозъчен тумор

Продължителната употреба на мобилен телефон е причинила мозъчен тумор на италиански мениджър. Случаят с Иноченте Марколини от град Бреша стигна до Римския касационен съд.Марколини беше извоювал правото си да бъде обезщетен за професионално заболяване - доброкачествен тумор на троичния нерв. Съдиите постановиха, че именно дългото държане до ухото на мобилен или на безжичен телефон в службата е причинило невралгия на троичния нерв.10 години Марколини държал телефона, опрян до лявото си ухо по 6 часа на ден, защото трябвало да води бизнес разговори с партньори от Далечния изток. Одисеята му започнала през 2002 г., когато получил лицева полупареза. След магнитен резонанс се видяло, че има тумор. Марколини бил опериран по спешност в Швейцария. След това започнал съдебна битка, защото искал заболяването му да бъде признато за професионално и да бъде обезщетен от националния Институт за застраховане от инциденти по време на работа.

Лекари потвърдили чрез експертизи, че туморът на мозъчните нерви е много често срещан при хора, които ползват продължително мобилен телефон.

В момента от същото заболяване страда и колега на Марколини, който върши същата работа в офиса."Борих се не за да получа обезщетение, а защото исках да станат ясни на всички рисковете от дълго ползване на мобилните телефони. Родителите трябва да знаят, че децата им могат да се разболеят. Неслучайно в инструкциите за мобилни телефони вече се казва, че трябва да се държат на поне 2 см разстояние от ушите", коментира Марколини.Той самият продължава да ползва мобилен телефон, но използва винаги слушалка.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини