От х:

Днес в x:

29 °C

9 неочаквани причини за диабета

Знаем, че неподходящата диета и липсата на физическа активност са двата основни фактора, водещи до появата на диабет от втори тип. Понякога обаче заболяването се дължи на други по-слабо познати причини.

Мислили ли сте някога за диабета от втори тип, като на заболяване на околната среда? Всички ние сме изложени на въздействието на хиляди токсични вещества ежедневно, а те нарушават сериозно работата на ендокринната система.

Диабетът от втори тип невинаги се дължи на вредната храна и липсата на физическа активност. През 2015 болните от диабет по света наброяваха 415 милиона души, очаква се до 2040 година броят им да нарасне до 642 милиона. Каква и причината за този внушителен ръст?

Учените са все по-заинтересовани от ролята на различни токсични вещества.

9 неочаквани причини за появата на диабет

1. Арсен

Хроничното излагане на въздействието на арсен нарушава производството на инсулин и увеличава риска от поява на диабет тип 2. Арсен е открит в питейната вода на близо 100 милиона души по света, той променя хранителните навици и въздейства върху енергийния метаболизъм. Учените заключават, че излагането на въздействието на арсена засяга глюкозната толерантност като променя секрецията на инсулин от бета клатките в панкреаса и по този начин влияе върху метаболизма.

Арсенът се среща в редица храни – ориз, пилешко месо, сок от ябълка и протеините на прах. Той се използва като добавка в храната, инсектицид, пестицид, във фармацията и като пигмент.

2. Бисфенол А

Бисфенолът е синтетично съединение, използвано за производството на редица пластмаси, консервирана храна, играчки, медицински устройства и напитки. То е отговорно за множество здравословни проблеми, включително ендокринни, водещи до появата на диабет от втори тип. Синтетичното съединение влияе директно върху клетките на панкреаса, като намалява производството на инсулин и глюкагон, предизвиквайки по този начин инсулинова резистентност.

Изследвания сочат, че най-много бисфенол А съдържат поликарбонатните бутилки за бебета. Изчислено е, че децата приемат по 11 микрограма от веществото на килограм телесна маса. Приемът при възрастните е около 1.5 микрограма на килограм. Бисфенолът проявава вредното си въздействие при концентрации от 5 микрограма на килограм телесна маса. За да избегнете опасността, използвайте стъклени контейнери или такива от висококачествена неръждаема стомана.

3. Полихлорирани бифенили

Полихлорираните бифенили са органични химикали със стотици приложения в промишлеността. Те остават в човешкото тяло дълго след попадането си в него и се натрупват в мастните тъкани. Преди забраната си в САЩ, те се използваха за производството на бои, пластмаси, подови настилки, топлоизолация и електронни устройства. Полихлорираните бифенили попадат в природата чрез дима от промишлените комини, сметищата и течове от електрически трансформатори. Срещат се и в рибата, която консумираме.

В рамките на изследване, мишките, подложени на нискомаслена диета, демонстрирали повече странични ефекти, отколкото мишките изложени на въздействието на полихлорирани бифенили, на пълномаслена диета. Причината е, че при загуба на тегло, полихлорираните бифенили, складирани в тялото ви, се освобождават обратно в системата.

Трудно е да се определи точния риск при хората, за да се намали опасността обаче, е нужно старите флуоресцентни лампи, замаски, бои и друго строително оборудване да се отстранят.

4. Полициклични ароматни въглеводороди

Полицикличните ароматни въглеводороди са клас химикали, срещащи се в бензина, суровия неф и въглищата. Те се отделят при изгарянето на въглища, газ, нефт, тютюн и отпадъци.

 Изследване от 2014 доказа, че по-високите нива на полициклични ароматни въглеводороди в урината са свързани с развитието на диабет от втори тип при хора на възраст между 20 и 65 години. Учените обявиха, че хроничното излагане на въздействието на полицикличните ароматни въглеводороди е свъзразно и с оксидативен стрес и възпаления, които имат водеща роля в развитието на диабет тип 2.

Полицикличните ароматни въглеводороди най-често попадат в тялото при вдишване на тютюнев дим и при консумация на замърсени храни. Високотемпературната обработка на храни, увеличава количеството на вредните вещества в тях.

5 Фталати

Фталатите са химични съединения, използвани като пластификатори за увеличаване издържливостта, гъвкавостта и прозрачността на пластмасовите изделия. Учени открили фталати в пробите от урина на 99.6% от участниците в изследване, проучващо връзката между вредните вещества и диабета от втори тип. Фталатите се свързват и с развитие на сърдечносъдови заболявания, и високо кръвно налягане.

Фталати се използват в множество козметични продукти, почистващи препарати, опаковащи материали и медицински продукти. Най-добрият начин да ги избегнете е да използвате почистващи препарати с естествени съставки и да съхранявате храната в стъклени или метални контейнери.

6. Живак

 Изследвания сочат, че живакът може да предизвика хипергликемия чрез промяна на функцията на панкреатичните бета клетки. Той увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Живакът е един от тежките метали, срещащи се в земната кора, той се освобождава в природата вследствие на човешката дейност – добив на злато и изгаряне на въглища. Живак се използва в пломбите от амалгама, електрическите устройства, стъклените термометри и флуоресцентните крушки. Живак съдържат и рибите, особено по-големите видове като риба меч, акула, кралска скумрия и риба тон.

7. Кадмий

Подобно на живака, кадмият е с естествен произход и попада в околната среда вследствие на минната дейност и топенето. Използва се в множество индустриални процеси, като стабилизиране на пластмаси и производство на пигменти. Почвите и водите, съдържащи кадмий замърсяват храната, включително зеленчуците, ориза, зърнените култури, картофите и тютюна.

Учени откриха, че на всеки 1 микрограм кадмий на грам урина, рискът от диабет се увеличава с 16%.

Излагането на кадмий чрез диетата не предизвиква сериозни здравословни проблеми, пушачите обаче са изложени на по-високи нива на тежкия метал и са по-застрашени. По-голям риск има и за хората в определени сфери– производители на метални сплави, авто механици, производители на батерии, миньори, работници в рафинерии и производители на пестициди.

8. Пестициди

Пестицидите се използват широко в селското стопанство, за да увеличат добивите. Те замърсяват околната среда по целия свят, а чрез хранителната верига попадат и у хората. Замърсяването с пестициди е най-силно изразено в развиващите се страни, защото там употребата им не регулира.

Ефектът от пестиците върху тялото е остър или хроничен. За да намалите опасността, залагайте на органични продукти.

9 Никел

Никелът често се комбинира с други метали за направата на продукти като монети, бижута, клапани и топлообменници. Никел се използва и за производството на някои батерии и цветна керамика. Металът попада в околната среда чрез комините на електроцентралите или пещите за изгаряне на отпадъци. Чрез отпадните води може да попадне в почвата и седиментите.

Заварчиците са особено застрашени от ефекта на никела. Според властите количеството никел в храните и питейната вода, не представлява опасност за човешкото здраве.

Изгарянето на изкопаеми горива води до отделянето на внушителните 180 000 тона никел на година. Решението: да преминем на алтернативни и устойчиви източници на енергия.

Източник:  draxe.com
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 25.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сполуката ще бъде с вас независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си, ако имате такива, и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече свобода при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
25.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще ви стигне, за да получите яснота по задача, която ви затруднява и да я свършите в срок. С интелигентното си присъствие печелите повече симпатизанти и този факт скоро ще ви отведе в друга сфера на занимания. Отнесете се с внимание към сърдечни и очни проблеми, ако се появят такива.
25.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате изпълнени с ентусиазъм и сами ще търсите интересни преживявания. Ако сте хора на творческия труд резултатите ви ще бъдат забележителни. Не се поддавайте на слуховете, рискувате да влезете в конфликт с много близък за вас човек. Приятна ще бъде и вечерта ви. Запознанство с интересен човек.
25.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
С настроение ще се отдадете на всичко, което имате намерение да свършите днес. Може би, защото повечето от задачите, които си поставяте са приятни, носещи ви отмора и забавления. Но не всички, някои ще търсят контакт с представители на бизнес-среди или други важни хора, очаквайки от тях подкрепа за делата си.
25.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Занимавате се с много неща днес и държите всичко да бъде направено както трябва. В определен момент ще ви се наложи да вземете нелеко решение, което е възможно да ви противопостави на близките ви. Вие обаче ще намерите начин да се справите с положението така, че всички да останат доволни. Радвате се на забележителен жест от страна на любимия човек.
25.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Справяте се с лекота с въпросите, с които се занимавате днес. Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви ангажират околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите нещо важно далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са особено ползотворни за бъдещото ви развитие.
25.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
25.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и да са събитията днес, не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Можете да си позволите някои удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Ако скучаете, ще ви хрумнат идеи, подтикващи ви към веселие.
25.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще срещнете разбиране и по-лесно ще ви се отдава да убеждавате някого в правотата на предложенията си. Придобивките ще ви носят удовлетворение, предвид трудностите по изпълнение на задачите си. В интимните отношения бурните страсти отстъпват място на тихи и хармонични отношения.
25.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сегашното развитие на ситуацията ви изпълва със спокойствие и с удовлетворение можете да се посветите на предпочитаните от вас занимания. Ентусиазмът ви очарова всички около вас. Не е нужно да търсите съдействието им, те сами ще ви го предложат. Предстоят ви запомнящи се събития. Възползвайте се максимално.
25.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приятни занимания, доставящи ви наслада. Подберете ги, ако това ви се отдава и ще се чувствате свободни и успяващи. Интимния ви живот може да ви носи повече удовлетворение, ако сте повече открити в отношенията си с партньора. Нараства възможността да получите очаквани материални придобивки.
25.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
25.08.2019
Последни новини