От х:

Днес в x:

Хасковска градина обучава децата си на български. Преглед на регионалния печат

"В Елхица учат 64 деца на български", съобщава "Хасковска Марица". Това е 11-та детска градина, в непосредствена близост до ромската махала на града. Децата били от ромски семейства, които се турчеели. Незнанието им на български пък затруднявало тяхното интегриране в обществото, обясняват от детското заведение. От там спечелили проект за 17 хил. лв, разделили децата на 8 групи и се заели с обучението им. Проектът продължава до лятото на 2013-та година и в него могат да се обучават и новозаписани деца.

На хората им се струва скандално, че в българско училище може да се изучава турски език като майчин, но всъщност далеч по скандално е, че в българска детска градина трябва да се учи на български. А иначе, браво на градината.

"Англичани искат хирургическия блок". Или по точно британци. Щели да правят болница за лечение на кардиологични, онкологични и диабетни заболявания. Това твърдят от община Хасково, които обмислят да си вземат имота. Той обаче се води в активите на държавната МБАЛ. От друга страна, министърът на здравеопазване Десислава Атанасова уведомила с писмо, че нейното ведомство няма претенции към хирургическият блок.

Остава и акционерното дружество , каквото е МБАЛ Хасково, също да няма претенции. Или нещата отиват в съда.

"24 трафопоста са в жилищни сгради". Проверката е по повод гръмналия трафопост в Бургас. Тази практика, на вграждането на трафопостове в жилищата, датира от времето на соц-а и вече не се прилага. Вградените трафопостове се проверяват обстойно технически минимум 2 пъти годишно, заричат се от EVN.

"Баба даде 5 бона да и ги сканират", водещо на крими страницата. В Димитровград била засечена нова схема за измама на възрастни хора. Сега измамниците са социални работници, които с блага дума и обещания за пари по европрограма, прилъгали възрастно семейство да им даде 4 770 лв. Измамниците ги сканирали и върнали хартийките. Онези, с банковото покритие, обаче ги прибрали за себе си.

"28 годишна с остеопороза". Фрапиращият случай излезе наяве от вчерашната кампания за евтини прегледи на костната плътност. Това е индикация за настъпване на опасното заболяване остеопороза. Обикновено то коси жените след 50-те, обаче има и тревожни изключения.

"Запрените хайванчета ядат по 100 лв на ден", чело на "Новинар юг". Животинската тематика отново продължава с конфискуваните от Агенцията по храните 2 коня и 5 магарета. Те били запрени в обор на бисерчанин, хранени и поени от него. Чакали разпознаване, обаче никой от 10-ната минали кандидат-собственици, не можел да ги разпознае. Животните ядяли на стопанина си сено за по 100 лв на ден, притеснява се "Новинар", за които това е поредна публикация по темата. Идеята е тези животни да бъдат дарени на бедстващи бисерчани, а някои от тях и на самия  стопанин Юри Стоев, за да му се покрият разноските по изхранването. Иначе трябва да бъдат убити хуманно, а месото им да иде на екарисаж.

"Бежански център за 1000 души правят в Харманли". За центърът са отпуснати 200 хиляди държавна пари. Той трябва да приюти засиления поток сирийски граждани, които прииждат в България покрай войната в арабската държава.

"Фонд с 4 болници в Дубай иска хирургическия блок". За инвеститорският интерес към недовършения хирургически блок. Британския фонд Symbiosis Healthcare оперирал с индийски и пакистански капитали. Изграждал болници, спа цнетрове, хотели и прочие.

"Изчезналият Запрян се самонамери". 19-годишният Запрян Петков, който бе обявен завчера за национално издирване, след два месеца в неизвестност, се обадил сам на родителите си. Бил в отлично здраве и работел на Черноморието. Момчето видяло по медиите, че го водят изчезнал и побързал да звънне на семейството си.

"Всяка втора с намалена плътност на костите", за прегледите за остеопороза, по повод световният ден за борба с опасната болест 20-ти октомври. От 120 преминали вчера през кабинета в Регионалната здравна инспекция, половината били с проблем. Статистиката е повече от стряскаща, като се има предвид, че в България от остеопороза страда всяка 5-та жена/20 %/ над 50 години. В Хасково не само че са 50 % ами има и 28 годишни.

"Втори борч тури на тезгяха фурната на Илиян". Илиян Тодоров е бисерчанин, който се оказа с разрушена къща след наводненията на 6-ти февруари. Стана известен с това, че бедствието му помогна да финтира банка със 102 хиляди евро. Толкова бил кредитът, който взел срещу ипотека на имота си. Преди това заложил земите, стопанските си постройки и животните си. Къщата била последното незаложено нещо. Когато водите я бутнали обаче, държавата се заела да му прави нов дом. При това на съседен на ипотекирания парцел. Така дългът бил ликвидиран с един замах. Кредитът заради който се продава фурната бил дребничък-банката търси 8 300 лв от продажбата.

На някои хора им върви с наводненията. Едни загубиха живота си, други го оправиха.

Това е по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини