От х:

Днес в x:

В България смърта от сърдечни заболявания е два пъти по-висока от Европа

Източната част на Европа е по-силно засегната от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). В Европа преждевременната смърт е от порядъка на 12% при жените и 16% при мъжете, у нас за съжаление този показател е два пъти по-голям.

Тези тревожни данни представи проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Високият процент на смъртност заради ССЗ трябва да бъде голям проблем за цялото общество, продължи проф. Гудев. В България инсултът все още представлява по-голям проблем от инфаркта, в Европа статистиката сочи обратното. Като причина за това инсултът изисква добро лечение и профилактика, разясни той. "Има една изключително тревожна тенденция на повишаване на хоспитализациите заради сърдечна недостатъчност, това е и световна тенденция", каза още проф Гудев. Ние трябва да сме готови за подобен тип епидемиология и здравни проблеми в идващите години, предупреди той.

На базата на тези факти за процента на преждевременна смърт нашата цел е до 2020 година смъртността от сърдечно- съдови заболявания да намалее с 20%, каза още проф. Гудев. Целта, която сме си поставили изисква доста добра здравна култура и комбинирани усилия на цялото общество, допълни той. По отношение на клиничната практика нашият лозунг е "Ние искаме иновации", каза още кардиологът.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини