От х:

Днес в x:

Мишо Шамара: ГЕРБ са малки мижитурки

Тази седмица зам.-главният прокурор и директор на Националното следствие Бойко Найденов съобщи, че има образувано наказателно производство от прокуратурата срещу Мишо Шамара (Биг Ша) заради това, че в една негова песен се обругават националният герб и националното знаме.

В песента, която се казва "Бяло, зелено и червено", се пее:

"От трите цвята най-много обичам бялото. Зеленото го пуша и съм high. Не прекалявам с нищо, щото I dont wanna die, die. Червеното е като мензис, като кисела мацка с Тойота Авенсис", както и: "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба."

Досъдебното производство е образувано по чл.108, ал. 2 от Наказателния кодекс: "който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева."

Actualno.com се свърза с Мишо Шамара за коментар по темата:

- Защо според вас "Бяло, зелено и червено" провокира СЕМ да сезира прокуратурата?

Песента провокира СЕМ, защото самите СЕМ не знаят за какво се борят. Според мен са искали да се натегнат на господаря си, тъй като СЕМ все пак си е орган под ръководството на властта. А прокуратурата ни натиска само в моментите, когато извадим някой нов трак с критика към управлението. Супер смях в залата. Всички са страхливи на***ни г***ве и ги е страх от господаря им, да не ги уволнят, да не си изгубят заплатките. И на цената натягане и лизане на милиционерски дупенца - бяха готови да ме бутнат в панделата и децата ми 2 години да растат без баща. Паляци.

- Неизбежно, когато се разрази такъв скандал, се отваря и темата за свободата на словото. Според вас доколко тя се нарушава, когато става въпрос за национален символ, какъвто е националният флаг?

Свободата на словото е една от свещените свободи, които едно демократично общество трябва да има. В текста моят приятел Конса чрез метафори искаше да покаже в какво са ни превърнали политиците през последните 20 години. Според мен по много оригинален начин си каза мнението и описа сегашната ни действителност. НО това няма значение. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА КАЗВА НА АРТИСТИТЕ КАК ДА СЕ ИЗРАЗЯВАТ И КАКВО ДА ГОВОРЯТ. ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА СПОРЕД МЕН Е "ПОРУГАВАНЕТО" НА герб (пиша го с малки букви, ’щото са малки мижитурки). Според мен истинското поругаване на герба е група диктатори да се нарекат на името на националния ни символ. Не искам българският герб да се асоциира с хора, които грам не се вълнуват от българския народ. Цитирам Сарафа "не вярвам в герб, но силно вярвам в герба си".

- Смятате ли, че скандалът се преекспонира от различните политически партии и техните лидери?

Не мисля, че скандалът се преекспонира, защото тенденцията да ти дадат 2 години затвор за думи, дори неказани от теб, с цел сплашване, е мнооого сериозна тенденция, водеща ни по-близо до Северна Корея като начин на управление. Знам, че според вас може да е пресилено, но на чужд гръб и 100 тояги са малко. Ако на вас ви лепнат 2 години, само щото сте искали да кажете нещо, ще видиме дали ще ви е пресилено.

- По какъв начин ще повлияе разследването на живота на Мишо Шамара? Главният прокурор Борис Велчев също обяви, че е против дело срещу вас, притеснява ли ви какво ще бъде крайното решение на прокуратурата?

Борис Велчев постъпи отговорно и се застъпи за нас. Приятно съм изненадан и от подкрепата на Станишев, който в целия случай постъпи като зрял политик, дори пое изключително голям политически риск да защити свободата на словото на едно хулиганче като мен. Представете си, че бях дал назад и бях се уплашил, тогава негативите щяха да са огромни за него, но постъпи МЪЖКИ и спечели моето уважение, като вероятно и на други хора, които досега примерно не са симпатизирали на тяхната партия.

- Цяла България гръмна с "Бяло, зелено и червено" след скандала. Смятате ли, че случващото се може да е по-скоро с положителни последствия за настоящата и бъдеща кариера на Шамара?

Аз не правя скандал, за да си правя реклама, а просто не ми се влиза в затвора. Аз нямам за цел да ставам политик или премиер, просто искам да си живея СВОБОДНО и да си гледам децата. Моята кариера от 20 години насам си е на върха и не мисля, че някакви скандали ми трябват, за да си бачакам добре. Правя достаъчно добра музика и достатъчно добро шоу, за да си живея добре.

- Какво мислите, ако бяхте в Америка и бяхте написали, а после и изпели, нещо подобно за техния национален флаг, според вас каква щеше да е тяхната реакция?

Ако изпея нещо за американския флаг, то няма да им направи впечатление, след бърсането на г**а със същия от Мерилин Менсън хаха. Те са демокрация, от която ние трябва доста да се учим. Всеки има право да се изкаже. Ако не ти хареса мнението на някой, просто не го слушай.

-Много хора ви сравниха с Пуси Райът и събитията в Русия. Вие намирате ли нещо общо между двата скандала?

Не съм запознат много с Пуси Райът, но доколкото знам са репресирани на политическа основа. Ако е така, да, приликата е огромна. Днешното неофашистко управление се опитва да сплашва всеки, който не им лиже г**а. Даже имам чувството, че дори само да си мълчиш, пак ще бъде престъпление, ако не скандираш колко са велики нашите вождове. Пълен смях.

- Нормално, мнението на българското общество се разделя на два полюса - тези, които ви разбират и защитават, и тези, които се чувстват засегнати от думите в текста на песента. Какво ще кажете на хората, които виждат обида в "Бяло, зелено и червено"?

Който се е почувствал обиден от „Бяло зелено и червено”, ще му кажа да разтълкува малко думите, които е казал Конса и да се опита да го разбере (ясно е, че тъпите куки, които ни управляват, няма как да схванат, те са толкова първосигнални дебили, че направо падам от смях тези дни). И другото е - да видят в тълковния речник какво означава думата метафора.

И последно Шамара отправи още една молба към политици и управляващи:

"Ще ги замоля да не ни мислят за толкова кухи (нас хората, народа) и да не ни бутат мегаселските схеми с Памела - как обяснява кой е най-големият красавец в БЪЛГАРИЯ. Пъъълен смях. Такава комплексарщина не бях виждал."

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини