От х:

Днес в x:

Ремонтират пернишките училища по време на занятия

Паралелно със занятията, в част от училищата, които днес отвориха врати, ще продължат и ремонтите. Такава е ситуацията в Радомир и Перник.

Заради разрушенията от силния трус през май в миньорския град една гимназия остана затворена, защото я чака събаряне. Спокойни ли изпратиха родителите децата си на училище?

Днес в Перник, за първи път след кошмара от май, се почувства празнично настроение и облекчението, че с новата учебна година животът продължава. Близо 7 хил. ученици, от които почти хиляда първокласници, тръгнаха на училище. Повечето от училищата, които бяха в тежко състояние, вече са ремонтирани и днес посрещнаха учениците си.

Ремонтите на някои от тях обаче продължават. Проблемът е, че въздействието на вторичните трусове продължава и никой не може да обещае, че върху сградите няма да се появи нова щета. Продължават ремонтите и в няколко училища в Радомир.

100-годишната сграда на шивашкото училище в Перник е стопанисвана добре, но според експертната оценка на Министерството на образованието заради щетите от майския трус, трябва да бъде съборена. Учениците ще бъдат преместени в друго училище, където условията са по-прилични.

По четири училища в Перник ще продължава да се работи. „Имаме сгради, в които след вторични трусове отново се появиха дефекти. В тях ще подновим учебните занятия и ремонтите едновременно, като предприемем необходимите мерки за безопасност. В такова състояние са 11-то училище и училището в град Батановци,” каза кметът на Перник Росица Янакиева.

Много от родителите са притеснени децата им да не пострадат. Първият учебен ден започна с инструктаж на учениците по новите изисквания за безопасност при земетресение.

Според плановете ремонтите на училищните сгради ще продължат до нова година, ако всички средства със строителите фирми бъдат разплатени, защото общината в Перник дължи милион и 600 хиляди лева на строителните фирми, които изпълняват ремонтите. Дълговете на общината и преди земетресението достигаха 11 милиона, а след бедствието драмата се задълбочи още повече.

В края на август междуведомствената комисия отпусна още един милион за щетите в Перник, но проблемът е, че държавната помощ се бави заради двойната проверка на заявените от общината щети, която изпълнителната власт започна след сигнал на общинари от ГЕРБ.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини