От х:

Днес в x:

Бедния колабира пред хамалите, Орфей настръхна срещу властта

Едва дишащ, Бедния бе откаран с бърза помощ пред погледа на съпругата си Виолета

Георги Кьосепашев-Бедния за малко не получи сърдечна атака и бе отведен с линейка в бърза помощ след като видя как хамали на строителната фирма „Марчела“ дойдоха да разрушават жилището му. В него живеят Георги и съпругата му Виолета, синът му Йордан и бременната му в предпоследния месец снаха. След днес, трябва да останат на асфалта. 

Разрухата е по предписание на ДНСК, според които жилището на Бедния, на втори етаж на сграда в кв. Орфей е незаконно. Споровете са минали през всички инстанции в българският съд, който потвърждава мярката, въпреки че това е в противоречие с Европейската конвенция за правата на човека, която забранява мярката ако жилището е единствено за човека. Според ДНСК, фамилията има и първи етаж, макар че там по документи има офиси. 

Бедния така и не можеше да проумее какво му се случва. 56-годишният мъж бе като ударен с мокър парцал и се държеше за главата отпуснат на стол пред дома си. Сълзите на плачещата Виолета обаче го изкараха от унеса. Кьосепашев енергично забрани на разрушителите да ползват стълбището, което е единствения път към втория етаж. Стълбището е законно и никой не може да припари по него без разрешението на стопанина, освен с прокурорска заповед. След този акт на решителност обаче на мъжът му прилоша отново. Той отдавна имал сърдечни проблеми. Синът му Йордан трескаво го наплиска с вода и му даде хапче. После виждайки пребледнялото лице затворени очи на баща си спешно повика линейка. Кьосепашев бе откаран в болницата.

„Рушителите“ пък стояха като в небрано лозе. Не бяха взели багер, а за да заиграят чуковете и кирките трябваше да вземат заключената врата „на таран“. Наличието на дузина медии обаче не предполагаше правене на циркове.

От ДНСК и наетата фирма се заканиха да се завърнат отново в 13 часа с цялата налична документация. Според нея, жилищната надстройка изградена през 2000 година е незаконна и подлежи на събаряне. Постройката не е узаконена от местната община, защото по ПУП там трябва да има офиси, не жилища. 

Това възмути орфейци, които мрачно наблюдаваха драмата. „Дори и турците по време на робството не са разрушавали нещо вече съградено“ яростно избухна Петьо Иванов от блок 21. Кирчо Ковачев пък вбесено попита защо не се премахнат незаконните постройки в циганската махала или кв. Изгрев/покрай ЖП гарата/. Познавал хората там и знаел че сградите са им незаконни.  

В един момент настроението се нажежи за секунди. Мъже призоваваха комшиите си да се изпречат с тела пред разрушаващите. „Ако рушаха циганската махала, 1500 души щяха да скочат. Да не сме по-лоши от циганите“ на висок глас говореше един от тях. 

Съчувстваха на орфейците бе на страната на Кьосепашеви, защото били добри хора и всичко си го направили сами-без далавери. На твърдението, че по закон тези постройки все пак са незаконни, отговорът бе, че на никой не пречат, за сметка на много по-незаконните имоти на богатите, направени с откраднати пари, ама тях никой не ги пипа.

Ще ви държим в течение за развитието на случая.

Г. Христов

Жена му плачеше
Преди това Бедният и синът му Йордан заключиха вратата пред рушителите
Пререканията продължиха поне час
Без вратата и стълбището нямаше достъп до проблемния втори етаж
От Марчела и ДНСК се почудиха, почудиха и обявиха, че ще се върнат в 13 часа
Напрежението обаче дойде в повече на стопанина
Орфейци настръхнаха срещу властта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини