От х:

Днес в x:

В Африка откриха нов вид маймуна

Нов вид маймуни бе идентифициран в Африка, съобщи Би Би Си. Това се случва за пръв път от 28 години. Приматът е открит в Конго, където местните хора го наричат лезула.

Новооткритият вид майчмуни е отделен от най-близките си "братовчеди" от две реки - Конго и Ломами. Природозащитници заявиха, че находката напомня за необходимостта да се защити биоразнообразието в басейна на река Конго.

Откритието е направено, след като млада женска от вида била заловена и поставена в клетка в град Опала.

Представителите на вида в дивата природа се отличават с дългите си черни крайници.Знаехме предварително, че районът е недостатъчно изследван, но не си представяхме, че е възможно да се направят толкова значими биологични открития, заяви ръководителят на проекта Джон Харт от фондацията Лукуру. Не очаквахме да попаднем на нов вид сред група маймуни, известни като африкански генони.

След извършения генетичен анализ бе установено, че видът принадлежи към африканските генони, познати също с научното название Cercopithecus lomamiensis. Откритието може да бъде последвано от други в тази слабо изследвана гора в Конго, допълни антропологът Андрю Бърел от Нюйоркския университет, който е участвал в изследваното.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини