От х:

Днес в x:

Как да използваме правилно клечките за уши

Често при употреба на клечки за уши се засилва механичното дразнене на кожата на канала, което предизвиква допълнително производство на ушна кал, казва д-р Александър Райнов от университетската болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ. Опивайки се да я почистим, ние всъщност само я натъпкваме навътре. Може да остане парче или целият памук в канала.

Другата опасност е при механичното търкане да се протрие кожата на канала и при наличие на инфекция, тя да проникне в дълбочина и да предизвика по-тежко възпаление. С отделянето на ушна кал ухото се самоочиства и не се налага допълнително вмешателство в дълбочина, заявява специалистът по УНГ. Когато ушната кал се подаде на входа на канала, може да бъде отстранена дори само от естетична гледна точка. Клечките за уши са предназначени точно затова и ако с тях се чисти само отвън, няма проблем, добавя д-р Райнов.

Най-лошото е, когато при сърбеж в ухото пациентите използват различни подръчни средства като куки за плетене или фиби. Това е рисково, защото острите предмети може да наранят кожата на канала или да пробият тъпанчето,  предупреждава д-р Райнов. А основният проблем - сърбежът остава, тъй като се дължи на кожен проблем - много често гъбична инфекция. Самата ушна кал не предизвиква сърбеж. Ако попадне вода в ухото, тя може да набъбне и да доведе до запушване на канала и временно заглъхване на ухото, което налага промивка.

Според д-р Райнов е опасно, когато при сърбеж или болки в ушите пациентите използват безразборно капки, препоръчани им от неспециалисти - най-често аптекари. Това самолечение не позволява да се изследва секрета от ухото и да се предпише точното лекарство.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини