От х:

Днес в x:

Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата в Бургас

Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентата на летище "Сарафово" на 18 юли 2012 г. , при който загинаха петима израелски граждани и един български, ще се проведе днес от 18 ч. в Централната софийска синагога, съобщиха от Организацията на евреите в България "Шалом".

Церемонията се организира от: Посолството на Държавата Израел, Организация на евреите в България "Шалом" и Централния израелтянски духовен съвет.

На възпоменателната церемонията ще присъства президента на Република България Росен Плевнелиев, близки на загиналите, народни представители, министри, представители на дипломатическите мисии, общественици и др.

Припомняме, че на 18 юли автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. Това е първата атака в историята на България, която разтърси не само страната и Държавата Израел, но и целия цивилизован свят.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души, от тях 34 бяха транспортирани на следващия ден до Израел. Бомбата, която е задействал атентаторът-самоубиец, е била с три килограма тротилов еквивалент.

Редактор: Георги Иванов

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини