От х:

Днес в x:

Хасковски депутати под знака на Тангра в Украйна

Хасковските депутати представиха България на честванията по случай 100 години от откриването на гроба на хан Кубрат

Народните представители от ПП ГЕРБ от Хасковски избирателен район Иван Петров, Фани Христова и Румен Данев бяха част от официална парламентарна делегация за честванията по повод 100 години от откриването на съкровището и гроба на хан Кубрат в Украина.

Тримата депутати се поклониха на знака на Тангра, маркиращ гроба на бащата на Българската държава. Съкровището на Кубрат пък е част от експозицията на Третяковската галерия.

Делегацията бе водена от заместник -председателя на парламента Павел Шопов и включваше известният български археолог Николай Овчаров.

Народните представители се срещнаха с губернатор а на Полтавска област Александър Удовиченко и кмета на Полтава Олександър Момат.

Депутатите откриха изложба и присъстваха на литературно четене с участието на български и украински творци. „Оценяваме поканата не само като знак на внимание към България и българскияят народ,а и към българската диаспора в Украйна. Повече от 200 години в Украйна живее най-многобройната исторически оформена българска общност, извън пределите на България“каза Фани Христова.

По данни на асоциацията на българите в Украйна там живеят приблизително 500 хиляди българи и техни потомци. Най-много са бесарабските, около 150 хиляди,има още оформени общности като измаиловски, кримски и др.българи .

Г.Христов

Българската делегация почете знака на Тангра
В готовност сме за задълбочаване връзките с Украйна
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини