От х:

Днес в x:

Руски националисти съдят Мадона заради подкрепата за гейовете, искат €8 млн.

Сн.: RT

Петербургски съд заяви днес пред Франс прес, че ще реши до края на седмицата дали да разгледа внесената жалба срещу американската попзвезда Мадона заради подкрепата й за хомосексуалните, изразена по време на концерта й в града.

Жалбата е внесена миналата седмица и съдът трябва да реши в петдневен срок дали да я приеме, каза Татяна Сенко от съда в Московски район на Санкт Петербург, предаде БТА.

Ищците - крайни националисти от слабоизвестни групи като "Нова Велика Русия" и "Профсъюз на руските граждани", твърдят, че са оскърбени от думите на певицата, подкрепила каузата на хомосексуалните на своя концерт в Санкт Петербург на 9 август.  Кралицата на американския поп се появи на сцената с надпис "Без страх" на гърба и прикани публиката "да демонстрира своето уважение и любов" към гей общността.
Според тях Мадона е засегнала и религиозните чувства на православните християни, тъй като по време на концерта са били показани изображения на пречупени православни кръстове.

Татяна Сенко уточни, че жалбоподателите настояват за обезщетение, но тя не спомена конкретна сума. Адвокатът на деветимата ищци Александър Почуев, цитиран в руски медии, обаче съобщи, че смята да поиска от попзвездата 333 милиона рубли (8,5 милиона евро).

През февруари в Санкт Петербург беше приет закон, който наказва всеки насърчаващ педофилията или хомосексуализма на обществено място. Забраната включна четенето, писането и говоренето за всичко, свързано с гейове, лесбийки, бисексуални хора и травестити. Новият закон предвижда глоби до 500 000 рубли (12 500 евро). Правозащитници разкритикуваха този акт заради смесването на двете понятия.

След приемането на законодателния акт срещу хомосексуализма и педофилията неговият автор Виталий Милонов - общинар в Санкт Петербург от управляващата партия "Единна Русия", отправи нападки срещу групата "Рамщайн" и певицата Мадона, нарекла неговия закон "средновековно зверство". Британският актьор Стивън Фрай пък нарече самия политик от "Единна Русия" "чудовище от приказките", напомни тези дни руският в. "РБК дейли".

В Русия гледат на гей активистите с много лошо око. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. още две години хомосексуалността бе смятана за престъпление и се задържа в списъка на психичните заболявания чак до 1999 г. Само преди дни пък Московският градски съд потвърди забраната на гей паради през следващите 100 г. Организаторите възнамеряват да обжалват решението пред Европейския съд по правата на човека.

Точно преди концертите на Мадона в Русия пък вицепремиерът Дмитрий Рогозин написа в профила си в социалната мрежа Twitter: „Всяка бивша к… се опитва да поучава всекиго за морала, когато остарее. Особено по време на турнета и концерти в чужбина. Или махни кръста, или си вдигни кюлотите”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини