От х:

Днес в x:

Байрамът стартира извънреден отпуск за мюсюлманите

Истанбулският ходжа Дорсун, вдясно, водеше молитвата

Започналият днес Рамазан байрам събря хиляди души в централната хасковска Джамия, позната като Чарши Джамия. Мюсюлманите днес приключват едномесечните пости, по време на свещеният месец Рамазан. Втората причина за всенародна радост е стартът на тридневен извънреден отпуск, който работодателят е длъжен да разреши на мюсюлманите, при поискване от тяхна страна. Авантата е регламентирана от член 173 ал 2 от Кодекса на труда:

„На работниците и служителите, които изповядват вероизповедание, различно от източноправославното, работодателят е длъжен да разрешава по техен избор ползване на част от годишния платен отпуск или неплатен по чл. 160, ал. 1 за дните на съответните религиозни празници”.

Кодексът все пак уточнява, че извънредния отпуск по религиозен повод, не може да надвишава броя на дните за източно православните религиозни празници.

Впрочем мюсюлманите не се нужсдаят от повече дни. Байрамът е три дни. „На аванта сте, почивате на нашите празници, имате си и ваши” добронамерено ги закачаха минаващите през улицата немюсюлмани. Те с удоволствие си щипваха от традиционните баклави и бонбони, с които обилно се черпи днес. В следващите три дни, мюсюлманите ще ядат и пият на корем. „Отпускането” е заради изискването на Рамазана-цял месец от изгрев до залез слънце, правоверните не трябва да слагат нищо в устата си- нито храна, нито вода. „Разговяването” отбелязва края на този жесток режим.

От ранна сутрин днес се раздават сладки ястия- баклава, сладки, кафе с много захар, откъдето идва и името Шекер Байрам.

На този ден се иска прошка. Задължително се започва от по-младите към по-възрастните. Поздравяват се всички с „Ейд Мубарак”- щастлив празник.

Религиозността на празника в Хасково бе подчертана от цял истанбулски ходжа. Достопочтенният Дорсун се присъедини към местния мюфтия Басри Еминефенди, който води първата молитва.

Г.Христов

Стотици го слушаха в захлас
После почнаха да се молят заедно
Навън се искаше прошка
По улицита непрекъснато прииждаше народ
Дарения за бедните мюсюлмани
Други направо си искаха даренията лично
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини