От х:

Днес в x:

"Южен поток" стартира през декември от Турция

Русия очаква да започне работа по изграждане на газопровода "Южен поток" на турската територия в края на годината, това се споразумяха в Кремълпрезидентите на Русия и Турция.

 

Проектът "Южен поток" се реализира с цел да диверсифицира маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители. Изграждането на газопровода ще започне през декември 2012 г. ще има максимален капацитет - 63 млрд. куб. метра годишно. ю

Прогнозната стойност на "Южен поток" е 15.5 млрд. евро, 10 милиарда от които ще се инвестират в морската зона и 5.5 милиарда евро - на сушата.

"Русия -. Турция, е един ключов партньор в газовата промишленост през 2011 г., доставките на руски природен газ в страната възлизат на около 26 милиарда кубични метра, а България за същата година е получила 2.81 милиарда кубични метра. 


Руско-турската сътрудничество в газовата индустрия започна през 1984 г., когато правителството на Турция и СССР подписаха споразумение за доставка на природен газ за Република. През 2010 г. "Газпром"  е изнесла заТурция 18 милиарда кубически метра природен газ, което е направено по два начина - Trans-Balkan тръбопровод и тръбопровода за газ "Син поток", който е коридор от Русия до Турция през Украйна, Молдова, Румъния и България.



Източник: ria.ru

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини