От х:

Днес в x:

Олимпийски игри в Лондон 2012

Международният олимпийски комитет позволи на атлет, който не представлява нито една държава, да участва в маратона на олимпийските игри в Лондон. Изпълкомът на МОК даде разрешение на Гуор Мариал да се състезава като независим спортист. 28-годишният маратонец, който е роден в Южен Судан, но живее като бежанец в САЩ, ще участва в английската столица под олимпийски флаг, предаде bgathletic.com.  

 
“Гласът на Южен Судан беше чут. Моята родина най-сетне беше забелязана от света. Въпреки че няма да участвам като представител на страната на олимпийските игри, Южен Судан ще има своя участник в Лондон. Това е сбъдната мечта. Надеждата на една държава продължава да бъде жива”, заяви Мариал пред “Асошиейтед Прес”.
 
Гуор Мариал няма паспорт и не е представляван от нито един национален олимпийски комитет. Южен Судан извоюва своята независимост от Судан през миналата година, но все още не е признат за член на олимпийското семейство. Футболната федерация на страната вече беше приета във ФИФА.
 
Мариал се мести в Съединените щати като бежанец още като дете, но въпреки че е постоянно пребиваващ в САЩ, той все още не е американски гражданин. Той няма паспорт от нито една държава, което означава, че той не може да се състезава за САЩ, Южен Судан или Судан, въпреки че е покрил олимпийски норматив, обявиха от МОК. Говорителят на организацията Марк Адамс обяви, че това е първият подобен случай в историята на олимпийските игри.
 
Като 8-годишен Гуор Мариал бяха от детско робство в трудов лагер в Судан. Сега 20 години по-късно той живее в град Флагстаф (щат Аризона), където се подготвял за тренировка, когато научил новината, че му е позволено да се състезава в Лондон.
 
“Готвех се да бягам за забавление. Сега всичко придобива ново измерение. Трудно е да се опише, нямам думи. Предстои ми да се подготвям като истински професионалист”, заяви маратонецът.
 
В първото си официално състезание Мариал пробяга маратона на Туин Ситис за 2 часа, 14 минути и 32 секунди. Това беше достатъчно да му спечели квота за олимпийските игри. Той значително е подобрил резултатите си след това.
 
Атлетът отказа поканата на Судан да се състезава под флага на страната, тъй като не се чувствал гражданин на тази държава. Той обяви, че не иска да бяга за Судан, тъй като по време на войната за независимост на Южен Судан е загубил 28 члена на своето семейство. Родното му село сега е част от новата независима държава. Мариал разкри, че е помолил баща си, който все още живее в Южен Судан, да отиде до най-близкия град, за да може да гледа участието му на олимпийските игир в Лондон.
 
“Най-важен е народът на Южен Судан. Той е изстрадал толкова много, така че всеки мой добър резултат ще бъде огромна помощ. Това е причината, заради която всяка сутрин обувам маратонките и тренирам”, заяви Мариал.
 
Международният олимпийски комитет обяви, че трима атлети от Холандските антили също ще получат разрешение да участват на олимпийските игри в Лондон, след като островната групировка се раздели и вече не е автономна държава.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини