От х:

Днес в x:

Учени опровергаха теорията на лъжата

Учени от Единбургския университет опровергаха една от основните теории на невролингвистичния анализ на човешкото поведение, според която по очите на говорещия може да се определи дали той говори истината, или лъже, предаде Би Би Си.

Тезата за връзката между това, което човек говори, и посоката, към която гледа, бе един от основните методи на невролингвистичното програмиране и изследването на човешкото поведение.

Според тази теория когато човек със силна дясна ръка гледа надясно, той най-вероятно „моделира” измислени събития. Съответно, ако човек гледа наляво, той си спомня реални събития.

Учените проведоха тест, при който пред видеокамери доброволци трябваше поред да говорят истината и да лъжат. След което на друга група доброволци бе предложено да изгледат видеозаписите и да определят, кога човекът лъже и кога говори истината.

Голяма част от обществеността смята, че определени движения на очите представляват пряко доказателство, че човек говори истината. Нашето изследване потвърди, че подобна теория няма основания и вече настъпи времето да се откажем от този подход за разобличаване на лъжата”, посочи професорът от Единбургския университет доктор Каролина Уат.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини