От х:

Днес в x:

Целувайте се! Колкото може по-дълго

Днес е световният ден на целувката. Събитието датира от 1988 година, като на въпросния ден се поставят рекорди по масово и най-продължително целуване.

От 1981 г. Световната здравна организация се занимава със сериозни изследвания за природата на целувката. Според специалисти, в целия си осъзнат живот, човек се целува около 14 дни или средно по 100 000 пъти. Световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.

Много са легендите за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето.

Голяма част от хората вярват, че целувката уста в уста е изобретена от маймуните. Смята се, че целуването, поне веднъж дневно, влияе благоприятно на психическото здраве. За да бъде благотворна за тялото обаче, целувката трябва да продължава поне 3 минути. Именно тогава в организма се произвеждат достатъчно ендорфини, известни още като хормоните на щастието.

Продължителната целувка увеличава пулса с повече от 100 удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта дотолкова, че да удължи живота ни с една минута. При целуването се губят около 6,4 калории на минута. Продължителната целувка след хранене намалява риска от кариес, защото нормализира киселинността в устата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини