От х:

Днес в x:

Перничани се жалват най-често от монополите и мобилните оператори

Общо 160 жалби и сигнали за нарушени потребителски права са постъпили за година ГД „ДНЕС“ в Перник, стана ясно на брифинг в приемната на движението. Най-често постъпилите жалби на гражданите са срещу монополите и мобилните оператори.

Областният координатор Георги Първанов напомни на присъстващите журналисти, че в приемната засега работи един адвокат доброволец, при това напълно безвъзмездно, благодарение на който гражданите на Перник получават безплатна правна помощ.

Георги Първанов наблегна на факта, че към този момент в Движението се работи изцяло на доброволен принцип и чрез тях призова и други адвокати, които приемат идеята и каузата на ГД „ДНЕС“ за своя да се присъединят и отделят поне два часа седмично в помощ на нуждаещите се перничани. Най-често постъпилите жалби на граждани са срещу монополите и мобилните оператори.

На проведения брифинг бе отчетена извършената дейност и мероприятия от КС на ГД „ДНЕС“ - Перник за периода месец юни 2011 – юни 2012г. Координатора за община Перник Георги Първанов информира медиите за извършеното до този момент:

  1. Участие на пернишката организация на ГД „ДНЕС“ в протестен митинг под мотото „Заедно срещу безобразията на монополите и ценовия терор“ /проведен на 03.07.2011г. в гр.София/.
  2. ГД „ДНЕС“ – Перник осъществи мероприятие за подписване на споразумение за политическа почтеност и толерантност на Местни избори 2011.
  3. Представяне пред медиите на резултатите от широкоспектърното изследване, проведено през месец септември 2011г. от ГД „ДНЕС“, съвместно с изследователска агенция „ЕСАТ“.
  4. Активно участие на КС на ГД „ДНЕС“ – Перник в националната инициатива „ДНЕС помагаме! ДНЕС алармираме!“ /оказване помощ на хората в неравностойно положение да вземат участие в местните избори – 31 човека/.
  5. Своевременно информиране на медиите и обществеността на Перник за приоритетите в работата на Общинския координационен съвет по основни проблеми на Община Перник за 2011 година:

-          Подобряване качеството на предлаганите услуги и въвеждането на ясни критерии относно определянето на сметките за топлофекация и фирмите за топлинно счетоводство.

-          По-бързо и адекватно възстановяване на разрушената инфраструктура на общината след ремонти на ВиК и Топлофикация.

-          Да бъдат проведени разговори с компетентните органи и местната власт за възстановяване на маршрутните линии Перник – София с цел улеснено придвижване на гражданите на Перник, които работят и учат в град София.

За 2012 година:

-         Изграждане на канализация в кварталите на град Перник, където липсва такава / кв.“Рудничар“, кв.“Бела вода“ и др./

-         Газифициране на всички квартали без ТЕЦ.

-         По-бързо и адекватно възстановяване на разрушената инфраструктура на общината, след ремонти на ВиК, Топлофикация и при газифицирането на града.

-         Ускоряване темповете за развитие на новата индустриална зона.

-         Подобряване условията за живот на гражданите на град Перник.

  1. Провеждане на анкета сред гражданите на Перник на тема „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община“.

Отчетени бяха следните резултати:

-         Лоша инфраструктура - 902 анкетирани, което представлява – 17,5%

-         Липса на информиран и достъпен транспорт    - 360 – 6,99%

-         Липса на работни места                                     - 1890 – 36,68%

-         Чистота и озеленяване                                      - 603 – 11,7%

-         Места за паркиране                                           - 511 – 9,93%

-         Замърсяване на въздуха.                                  - 424 – 8,24%

-         Бездомните кучета                                            - 241 – 4,68%

-         Качеството на питейната вода                           - 96 – 1,86%

-         Липса на канализация                                       - 95 – 1,84%

-         Опазване на обществения ред                           - 30 – 0,58%

  1. Провеждане на пресконференция на тема „Една година битка с монополите“. Отчитане на постигнати резултати, перспективи и бъдеще.

-         Бяха внесени в НС предложенията на гражданите от националната ни подписка срещу монополите, в която се включиха 700 000 граждани.

-         Вследствие на подписката се активизира обществената енергия, което доведе до създаване на граждански приемни в цялата страна, където доброволци-адвокати на „ДНЕС” оказват безплатна правна помощ на граждани, пострадали от монополистите (електроснабдяване, водоснабдяване, газоснабдяване, топлофикация и мобилните оператори). В нашия град такава приемна открихме през месец юни 2011 г.

-         Експерти на ДНЕС се включиха във всички обществени обсъждания на ключови за потребителите закони, като Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и Закона за енергетиката (ЗЕ).

  1. Популяризиране работата на приемната на ГД „ДНЕС“ – Перник в борбата срещу монополите, мобилните оператори и разширяване обхвата на даванате консултации в други сфери през 2012г., а именно:

-         Некоректни интернет доставчици и кабелни оператори;

-         Пострадали в градския и междуградски транспорт и от Пътнотранспортни произшествия;

-         Взаимоотношения с банки и застрахователни дружества;

-         Обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди;

-         Трудово-правни спорове;

-         Трудови злополуки.

-         Проблеми със Здравната каса и увреждане при оказване на медицинска помощ;

-         Имотни измами;

-         Ще предоставяме и консултации по европейски проекти, както и  помощ за попълване на документи, изисквани от администрацията.

  1. Проведена бе среща с кмета на град Перник /01.03.2012г./ за обсъждане и провеждане на съвместни дейности, мероприятия и инициативи между ГД „ДНЕС“ – Перник и общинската власт.

10. Проведена бе среща с председателя на общинския съвет /10.04.2012г./ с цел запознаване с резултатите от проведената анкета на тема „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община”. Напомнени бяха идентифицираните по рано основни проблеми за община Перник от КС на ГД „ДНЕС“. Председателя на общинския съвет бе запознат и с дейността на приемната.

11. Продължава работата по разрешаване на местни проблеми, както и на проблемите на отделните граждани. Своевременно се разглеждат, обсъждат и подават сигнали за нередности до съответния компетентен орган.

12. Да продължи работата в насока разширяване и изграждане на връзки с други НПО с цел привличане към общи действия и инициативи.

13. Работа по привличане на експерти от различни области, които да коментират обществено-полотическата ситуация в страната и региона.

14. Проведено бе пролетно Гергьовденско почистване от структурата на ГД „ДНЕС“ – Перник /05.05.2012г./ и бяха засадени плодни дръвчета и люлякови храсти.

15. Пернишката структура на Движението активно взема участие в национално проведените протести ГД „ДНЕС“ . На последния протест организиран от ГД „ДНЕС“ и Гражданска коалиция „ЕДНИ ОТ НАС“ пред Министерството на здравеопазването в подкрепа на децата с редки заболявания от пернишката организация участие взеха 36 човека.

В края на брифинга бе напомнено на присъстващите журналисти, че всеки вторник от 16 до 18 часа в офиса на „ДНЕС“ в град Перник, адвокат Андрей Ценев дава безплатни правни консултации на гражданите и че приемната е отворена всеки делничен ден от 10 до 15 часа, където гражданите могат да излагат проблемите, които ги вълнуват и търсят съдействие за тяхното реализиране.

Областният координатор още веднъж напомни на медиите, че към настоящия момент в Движението се работи изцяло на доброволен принцип, но с оглед плановете на ГД „ДНЕС“ за засилване на дейността си се планира да се засили работата по проекти с външно финансиране и програми подкрепящи гражданските организации.

На всички присъстващи журналисти бяха раздадени брошури, относно дейността на Движението и безплатните правни консултации в приемната на ГД „ДНЕС“ - Перник.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини