От х:

Днес в x:

Строят мултифункционална зала в Пампорово за мини олимпиадата на ски-учителите

 Сдружение „Българско ски училище” и курортът Пампорово кандидатстват за домакин на "Интерски Конгрес" 2019. Кметът на Смолян Николай Мелемов се срещна с  президента на Международната асоциация на ски учителите „Интерски Интернешънъл”   Ерих Мелмър,  генералния й секретар  Петер Мол и изпълнителния директор на "Пампорово "АД Мариян Беляков .

След като инспектираха съоръженията в курорта, представителите заявиха, че има остра необходимост от построяване на многофункционална зала с 2000 места, която е едно от задължителните изисквания от организаторите за провеждане на мероприятието.

Президентът на "Интерски" заяви, че в България е идвал няколко пъти, но в Пампорово за пръв път. Според него курортът ни е чудесен  за подготовката на начинаещи скиори, защото в Алпите пистите са по-стръмни, харесал е и хотелите.

„Вие сте част от целия ски свят, а Източна Европа върви нагоре. Имате  добри ски-центрове, коментира още Мелмър. Това, което обаче не му е харесало в Пампорово са големите грозни и недостроени сгради и лошата пътна инфраструктура.

"Търсим юридически механизъм, за да решим проблема с тези сгради, но ще трябват много средства ако решим да ги събаряме", коментира Мелемов.

„Ще използваме кандидатурата за "Интерски Конгрес" 2019, за да изградим многофункционална зала в Пампорово. Мероприятието е мини –олимпиада и е добре дошло за нас, за да развиваме курорта като европейски, посочи градоначалникът. Общината трябва да предостави земята, а държавата ще финансира изграждането й", допълни градоначалникът на Смолян.

Залата ще бъде многофункционална, като в нея ще могат да се провеждат конгреси, да се ползва за волейбол, баскетбол, концерти  и др.

Ако Пампорово успее да спечели домакинството на "Интерски Конгрес" 2019 г., курортът ще бъде посетен от представители на 36 страни,  членуващи в Международната Асоциация на ски учителите в рамките на седмица.

Мероприятието  се провежда веднъж на 4 години. Известно  е като олимпиадата на ски-учителите и  няма състезателен характер.  Има за цел популяризиране на снежните спортове, обучението и развиването на зимния туризъм, както и достиженията в технологиите и в ски екипировката. На него страните участнички представят своите постижения, обясниха още ски-учители.  Те се  надяват, че със съвместни усилия на местната и държавната власт ще успеят  да спечелят домакинството за това престижно мероприятие. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини